Máte radi palacinky, lievance či vafle? S týmto lahodným sirupom bude váš obľúbený pokrm ešte neodolateľnejší. Sirup slúži aj ako skvelé dochutenie čaju.
Ingrediencie
- 1,5 šálky púpavových kvetov
- 3 šálky vody
- 2 šálky trstinového cukru alebo iného sladidla
- ¼ šálky medu (voliteľne)
- čerstvá citrónová šťava z polovice citróna
Postup
- Púpavové kvety umyte a nechajte ich, asi hodinu, schnúť na papierovej či látkovej utierke.
- Keď kvety preschnú, odstráňte z ich spodnej časti zelené kališné liesky, inak bude váš sirup zbytočne horkastý.
- Púpavové kvety dajte do hrnca a zalejte ich vodou.
- Následne vodu priveďte do varu a kvety povarte asi 1 minútu.
- Potom hrnce z ohňa odstavte, zakryte a nechajte cez noc púpavové kvety vo vode lúhovať.
- Nasledujúci deň púpavový výluh preceďte cez jemné sitko alebo plátno.
- Do nádoby s púpavovým výluhom pridajte cukor, med a citrón.
- Zmes priveďte do varu a na miernom ohni varte približne hodinu, kým sa množstvo tekutiny zredukuje asi na polovicu.
- Následne zmes z ohňa odstráňte a prelejte do pripravených pohárov.
Zaujal vás recept na púpavový sirup? Potom vyskúšajte aj jednoduchý recept na bazový sirup .