Púpavový sirup

Púpavový sirup

Máte radi palacinky, lievance či vafle? S týmto lahodným sirupom bude váš obľúbený pokrm ešte neodolateľnejší. Sirup slúži aj ako skvelé dochutenie čaju.

Ingrediencie

  • 1,5 šálky púpavových kvetov
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky trstinového cukru alebo iného sladidla
  • ¼ šálky medu (voliteľne)
  • čerstvá citrónová šťava z polovice citróna

Postup

  • Púpavové kvety umyte a nechajte ich, asi hodinu, schnúť na papierovej či látkovej utierke.
  • Keď kvety preschnú, odstráňte z ich spodnej časti zelené kališné liesky, inak bude váš sirup zbytočne horkastý.
  • Púpavové kvety dajte do hrnca a zalejte ich vodou.
  • Následne vodu priveďte do varu a kvety povarte asi 1 minútu.
  • Potom hrnce z ohňa odstavte, zakryte a nechajte cez noc púpavové kvety vo vode lúhovať.
  • Nasledujúci deň púpavový výluh preceďte cez jemné sitko alebo plátno.
  • Do nádoby s púpavovým výluhom pridajte cukor, med a citrón.
  • Zmes priveďte do varu a na miernom ohni varte približne hodinu, kým sa množstvo tekutiny zredukuje asi na polovicu.
  • Následne zmes z ohňa odstráňte a prelejte do pripravených pohárov.

Sirup z púpav v pohári s dávkovačom.
zdroj: naturesnurtureblog.com

Zaujal vás recept na púpavový sirup? Potom vyskúšajte aj jednoduchý recept na bazový sirup .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.