Toto je úplne božský letný dezert! Jemná pusinková roláda plnená jahodami a krémom z mascarpone a podávaná s macerovanými jahodami sa u vás stopercentne stane hitom.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 4 bielky
- 225 g práškového cukru
- 1 lyžička preosiatej kukuričnej múky
Na náplň:
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 ml mascarpone
- preosiaty práškový cukor, podľa chuti
- 225 g jahôd (každú nakrájajte na 4 alebo 6 kúskov v závislosti od ich veľkosti)
- 1-2 listy bazalky natrhané najemno
Na macerované jahody:
- 225 g jahôd nakrájaných na plátky
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- ½ lyžičky balzamikového octu
- 3–4 listy bazalky natrhané najemno
Postup
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Do veľkej čistej misy dajte 4 bielky.
- Šľahajte bielky, kým vám nevznikne hustá zmes, z ktorej sa tvoria mäkké špičky.
- Za stáleho šľahania po lyžiciach pridajte 225 g práškového cukru.
- Pridajte kukuričnú múku a prešľahajte.
- Cesto vyklopte na vyložený plech a rozprestrite do roviny.
- Pečte 8 minút.
- Znížte teplotu rúry na 160 °C a pečte ďalších 8 minút.
- Na pracovnú plochu položte čistú utierku.
- Hore položte list papiera na pečenie.
- Vyberte cesto z rúry a obráťte na nový list papiera na pečenie.
- Nechajte 1-2 hodiny chladnúť.
- Prípravte si náplň.
- Šľahajte 150 ml smotany na šľahanie vo veľkej mise, kým nezačne hustnúť.
- Pridajte 150 ml mascarpone a premiešajte.
- Pridajte práškový cukor podľa chuti, po lyžičkách a premiešajte.
- Akonáhle cesto vychladne, jemne odlúpnite papier na pečenie od jeho základne.
- Krém rozotrite na cesto a ponechajte 2 cm okraj bez náplne na kratšej strane k vám a 1 cm okraj od najvzdialenejšieho krátkeho okraja.
- Navrch dajte 225 g pripravených jahôd a rovnomerne ich rozdeľte.
- Posypte trochou jemne natrhaných lístkov bazalky.
- Roládu rolujte z kratšej strany, ktorá je vám najbližšie.
- Na to použite papier na pečenie a utierku.
- Nebojte sa, pokiaľ roláda trochu praskne.
- Dajte do chladničky, kým nebudete pripravení podávať.
- Medzitým dajte 225 g nakrájaných jahôd do misy s 2 lyžičkami cukru a zamiešajte.
- Pridajte ½ lyžičky balzamikového octu a znova premiešajte.
- Nechajte 30 minút odstáť, aby jahody pustili trochu šťavy.
- Nenechávajte ich odstáť dlhšie ako 90 minút, pretože potom príliš zmäknú.
- Roládu preložte na servírovací tanier, poprášte trochou práškového cukru a podávajte s macerovanými jahodami.
Máme pre vás aj 10 najlepších receptov na kokosové pusinky ! Vychutnajte si každé sústo.