Nasladlá batátová kaša s čedarom, čerstvou pažítkou a orestovanými lístkami šalvie je perfektnou prílohou k slávnostnému pokrmu. Keďže sú batáty sladké samy o sebe, ostatné ingrediencie im dodajú ten správny šmrnc.
Čo budete potrebovať
- 500 g batátov
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 lyžička čerstvej pažítky, nasekané nadrobno
- 4-6 čerstvých lístkov šalvie
- 1 lyžička oleja alebo masla
- 3 lyžice strúhaného čedaru
Postup
- Batáty olúpte a nakrájajte na cca 2,5 cm kúsky.
- Vložte nakrájané batáty do veľkého hrnca a zalejte vodou tak, aby nad zemiakmi bolo asi 2,5 cm vody navyše.
- Pridajte ½ lyžičky soli.
- Priveďte do varu a potom odkryté varte na strednom plameni, kým batáty nezmäknú, cca 10 minút.
- Batáty sceďte a vráťte do hrnca.
- Roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
- V panvici na vysokej teplote rozohrejte olej, maslo alebo slaninu.
- Vymažte listy šalvie po dobu 30 sekúnd, alebo kým nebudú skrútené a chrumkavé.
- Trochu ich osušte papierovou utierkou.
- K batátom pridajte korenie, nastrúhaný čedar, nasekanú pažítku a cesnak a premiešajte.
- Ochutnajte a uvidíte, či chcete pridať viac soli alebo korenia. Navrch dajte osmažené lístky šalvie a viac čerstvé pažítky.
- Užite si to!