Tento zemiakový guláš má výdatnú a bohato korenenú chuť. Výživný vegánsky pokrm poteší každého av akúkoľvek ročnú dobu.
Ingrediencie:
- 5 veľkých škrobových zemiakov
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice oleja (extra panenský olivový, slnečnicový)
- 1 a 1/2 lyžičky rasce
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 3 lyžice octu
- 2 lyžice paradajkového pyré
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžička cukru
- 3 a 1/2 hrnčeka vody
- 3 bobkové listy
- 1 kocka bujónu
- Štipka mletého čierneho korenia
Na tofe:
- 1 hrnček údeného tofu
- 1/2 hrnčeka olivového oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
Postup:
- Do hrnca dáme zahriať olivový olej, vhodíme doň ošúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu. Vyprážame do zlatohneda.
- Prihodíme očistenie a najemno nasekaný cesnak aj rascu. Varíme 1 minútu.
- Prisypeme papriku, premiešame a prilejeme ocot s trochou vody. Odlepíme všetko, čo sa nalepilo na panvicu a varíme asi 3 minútky.
- Potom pridáme paradajkové pyré, majoránku aj cukor. Zamiešame a necháme variť 2 minúty.
- Dolejeme zvyšok vody, vhodíme nakrájané zemiaky, bobkové listy a bujón.
- Osolíme, okoreníme a privedieme do varu na strednom ohni. Varíme zhruba 15 minút, až budú zemiaky varené a získajú jemnú štruktúru.
- Zatiaľ čo sa bude guláš variť, nakrájame na prúžky údené tofu.
- V panvici zohrejeme olej, vložíme nakrájané tofu a smažíme do zlatohnedého odtieňa.
- Prilejeme sójovú omáčku a dôkladne miešame, aby sa dostala na všetky kúsky tofu.
- Musíme dať pozor, aby sa nám to nepripálilo. V prípade potreby prilejeme trošku vody.
- Podľa chuti ešte môžeme prisoliť, ale väčšinou to nie je potrebné, takže len okoreníme.
- Hotový guláš rozdelíme do misky, pridáme osmažené tofu ak tomu pridáme plátok tmavého chleba.