Tento rakúsky variant zemiakového šaláta je ľahší ako ten, ktorý poznáme, a je ochutený cibuľou, octom a horčicou. Lahôdka!
INGREDIENCIA
- 1 kg zemiakov, olúpaných, nakrájaných na štvrťky a potom na plátky s hrúbkou asi 1 cm (šupky si dajte bokom)
- soľ podľa chuti
- 3 lyžice bieleho vínneho octu plus ďalšie podľa chuti
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 3/4 šálky nasekanej červenej cibule
- 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 2 lyžičky cukru
- čerstvo mleté biele alebo čierne korenie
POSTUP
- Nakrájané zemiaky vložte do veľkého hrnca a podlejte vodou.
- Osoľte.
- Zemiakové šupky vložte do jemného sita a položte na vrch hrnca.
- Pridajte toľko vody, aby boli ponorené aj zemiakové šupky.
- Priveďte do varu na vysokej teplote a varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 15 minút.
- Zemiaky sceďte a preložte na papier na pečenie s okrajom.
- Ihneď postriekajte 2 lyžicami octu a nechajte vychladnúť.
- Až vychladnú, preložte ich do veľkej misy.
- Pridajte zvyšný ocot, olivový olej, horčicu, červenú cibuľu, pažítku, kurací vývar a cukor.
- Gumovou stierkou alebo vareškou zmes nahrubo premiešajte.
- Dochuťte podľa chuti ešte soľou a bielym alebo čiernym korením.
- Nechajte odpočívať aspoň 30 minút a až cez noc. (Ak nechávate odpočívať dlhšie ako 4 hodiny, prikryte misku a preložte do chladničky.)
- Znovu dôkladne premiešajte, aby zálievka zhustla.
- Pokiaľ je zálievka príliš hustá, narieďte šalát trochou vody alebo kuracieho vývaru a znovu okoreňte.
- Podávajte studené alebo pri izbovej teplote.