Pokiaľ fandíte sladkým pokrmom, potom si tento recept obľúbite. Môže to byť skvelá večera, ale aj desiata pre vaše potomstvo, keď si pozvú kamarátov k vám domov. Jedlo je to rýchle, chutné a hlavne absolútne jednoduché.
Ingrediencie:
- 4 vajcia veľkosti M
- 125 g hladkej múky
- 60 g cukru krupica
- Na špičku noža soli
- 1 vrecko bourbonského vanilkového cukru
- 300 ml plnotučného mlieka
- 75 ml perlivej minerálnej vody
- 40 g čerstvého nesoleného masla
- 1 hrsť hrozienok
- 2 – 3 lyžice pomarančového džúsu (môže byť aj jablkový)
- Múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Hrozienka dáme do malej misky a zalejeme pomarančovým džúsom. Necháme 15 – 30 minút lúhovať.
- Potom oddelíme žĺtky a bielky zvlášť. Do bielka dáme štipku cukru a vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zatiaľ odložíme nabok.
- Mixérom ušľaháme žĺtky s krupicovým cukrom, soľou a vanilkovým cukrom do hladkej krémovej konzistencie.
- Teraz vmiešame hrozienka, ktoré ešte predtým precedíme, aby v nich nezostala tekutina.
- Nakoniec s maximálnou opatrnosťou vmiešame sneh z bielkov.
- Na stredný stupeň dáme nahriať panvicu a rozpustíme v nej maslo.
- Všetko cesto vlejeme do zahriatej panvice a pečieme zhruba 5 minút dozlatista.
- Pravidelne pomocou obracačky kontrolujeme z boku, ako je cesto prepečené, aby nebola strana, ktorá sa opeká veľmi hnedá.
- Obracačkou potom placku rozdelíme na štvrtky, každú samostatne otočíme a opečieme aj z druhej strany dozlatista.
- Potom natrháme na kúsky a ešte necháme chvíľku smažiť na panvici. Priebežne obracačkou obraciame a potom odstavíme.
- Ihneď servírujeme a na tanieri poprášime práškovým cukrom. Kto má rád, môže pokojne preliať javorovým sirupom alebo čokoládovým toppingom.