Tradičnú japonskú polievku je možné pripraviť z rôznych druhov mäsa, tentoraz sa jedná o recept s mletým bravčovým. V tejto variante je použitá menej známa, ale dnes už bežne dostupná zelenina – čínska kapusta. Pokiaľ ju nezoženiete, použite namiesto nej aspoň čínsku kapustu.
Ingrediencie:
- 30 g sušených húb (shiitake alebo šampiňóny)
- 400 g sušených ramien rezancov
- 2 menšie kôry
- 1 lyžica sezamového oleja
- 500 g mletého bravčového mäsa
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 4 jarné cibuľky nakrájané pozdĺžne na tenké plátky
- 3 lyžice bielej alebo žltej miso pasty
- 2 litre domáceho kuracieho vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky srirachi
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 cuketa
- 4 väčšie vajcia
- 1 hrsť nahrubo nasekané bazalky
- soľ
Postup:
- Vložte sušené huby do misky a podlejte horúcou vodou. Nechajte ich odmáčať, kým nebudú potrebné.
- Do hrnca nalejte kurací vývar a priveďte do varu.
- Vo vývare podľa návodu na obale uvarte ramien rezance a počas poslednej minúty ich varenia pridajte napoly prekrojené kapusty. Po uvarení rezance aj kapustu vyberte a prepláchnite v studenej vode.
- Zohrejte sezamový olej v hrnci, pridajte bravčové mäso, ¾ lyžičky soli a ½ korenia. Za stáleho miešania restujte po dobu 3 minút.
- Pridajte polovicu pokrájaných jarných cibuliek a ďalej restujte ďalšie 3 minúty.
- Pridajte miso a miešajte ďalších 30 sekúnd.
- Prilejte vývar z kapusty, sójovou omáčky a 2 lyžičky srirachy.
- Sceďte huby a primiešajte ich do hrnca. Zakryte a priveďte do varu.
- Potom odkryte pokrievku a varte ešte 5 minút. Podľa chuti môžete polievku ešte dochutiť.
- Zatiaľ čo sa bude variť polievka, uvarte vajcia natvrdo a postrúhajte mrkvu a cuketu pozdĺžne na tenké rezančeky.
- Do pripravených misiek rozdeľte rezance, kapustu, mrkvu a cuketu.
- Potom rovnomerne rozlejte polievku, navrch dajte rozkrojené vajcia, bazalku a zvyšok jarnej cibuľky.
- Podľa chuti môžete pokvapkať sezamovým olejom a srirachou.