Mysleli ste si, že hlavným jedlom japonskej kuchyne je sushi?
Nie je tomu tak. Preto vám prinášame recepty na ramien, silnú a bohatú polievku, ktorá patrí k tradičným jedlám Japonska.
Čo do tohto jedla patrí?
Variantov existuje mnoho, ale základom je poctivý vývar, mäso, pikantné dochucovadlá a veľa zeleniny.
Pokiaľ chcete vyskúšať recept z druhej strany sveta, inšpirujte sa našimi tipmi.
Naše recepty
Prečo je táto polievka taká tradičná?
Ak by ste niekedy pátrali po skutočne tradičnom japonskom jedle, bude to ramien. Silný vývar s mäsom, pikantným korením a kopou zeleniny dnes patrí medzi základ japonskej kuchyne a narazíte tam naň na každom rohu.
Tradícia však nesiaha príliš ďaleko. Polievka sa začala variť zhruba pred sto rokmi, jej pôvod je dokonca podľa niektorých prameňov v Číne. Odtiaľ ju do Japonska priviedli obchodníci a tradícia je dnes v Japonsku natoľko silná, že má ramien dokonca svoje múzeum v Yokohame.
Existuje mnoho verzií a skôr ako polievka je ramien vnímaný ako hlavné jedlo. Recepty sa delia z generácie na generáciu, ale v základe ide o silný vývar s rôznymi druhmi mäsa, čerstvou zeleninou, vajcami a rezancami.
Práve rezance môžu byť hlavným rozlíšením, podľa ktorého sa toto jedlo delí – ramien udón a ramien soba. Rezance udon sú širšie biele cestoviny z pšenice, zatiaľ čo rezance soba sú tenké, tmavšie a vyrobené bývajú z pohánky alebo raže. Čo sa týka našich receptov, je len na vás, aké z nich do vývaru použijete.
Často aj v súvislosti s receptami na túto ázijskú špecialitu narazíte na pojem miso. Ide o jednu z obľúbených ingrediencií. Miso je špeciálna pasta zo sóje, ktorá sa vytvára z uvarených sójových bôbov zmiešaných s morskou soľou a kultúrou z huby kódži. To všetko sa necháva niekoľko mesiacov kvasiť, mnohokrát aj niekoľko rokov.
Japonský pokrm sa tradične jej paličkami, ale ako si ho vychutnáte vy, necháme už na vás.