Lahodné pečivo s ľahkým vanilkovým krémom, ktorý mu dodáva nezabudnuteľnú chuť a vôňu.
Ingrediencie:
- 280 g hladkej ražnej múky
- 80 g zmäknutého masla
- 160 g hnedého cukru
- 40 g práškového cukru
- 1 vajce
- 2 PL brandy alebo koňaku
Vanilkový krém
- 250 ml mlieka
- 200 g cukru
- 300 g masla
- 30 g hladkej múky
- 2 vajcia
- čerstvá vanilka
Postup:
- Maslo a cukry vložte do mixéra alebo použite elektrický šľahač a vyšľahajte.
- Do zmesi zašľahajte tiež vajcia a potom vmiešajte brandy alebo koňak.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku a jednu lyžičku morskej soli.
- Suché prísady následne vmiešajte do mokrých a vypracujte na cesto.
- Hotové cesto vložte na hodinu do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- Z cesta si vytvarujte malé guličky, ktoré pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Jednotlivé guličky potom sploštite pomocou lyžice.
- Pečte približne 12-15 minút.
- Následne nechajte vianočné pečivo zo ražnej múky vychladnúť.
- Pred podávaním cukroviniek zlepte pomocou vanilkového krému.
- V mise zmiešajte vajcia a cukor.
- Vyšľahajte ich v penu a pridajte trochu múky.
- Následne po troškách pridávajte mlieko a miešajte mixérom na vysoké otáčky.
- Zmes nalejte do hrnca a zahrievajte na miernom ohni, kým nezhustne.
- Na záver do krému vmiešajte maslo izbovej teploty a vanilku.
- Nechajte vychladnúť a môžete zdobiť.