Tento múčnik je vláčny, pokrytý čerstvou rebarborou, ktorá sa skvele dopĺňa s maslovou posýpkou. Vychutnajte si ho aj vy!
Ingrediencie
Na posýpku:
- 260 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 300 g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
- 170 g rozpusteného masla
Na koláč:
- 260 g hladkej múky
- 70 g celozrnnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
- 1 čajová lyžička soli
- 300 g trstinového cukru
- 170 g masla izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilky
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 šálka cmaru
- 4 šálky nakrájané čerstvé rebarbory
Postup
- Rozpustite lyžicu masla a potrite dno a boky formy s rozmermi 33 x 23 cm.
- Formu vyložte papierom na pečenie tak, aby papier presahoval strany formy a potrite ho zvyšným maslom.
- Na posýpku rozpustite na panvici 12 polievkových lyžíc masla.
- V mise prešľahajte múku, cukor, škoricu, muškátový oriešok, prášok do pečiva a soľ.
- Do zmesi múky pridajte rozpustené maslo a lyžičkou premiešajte, kým nebude zmes drobivá.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
- Zmiešajte hladkú múku, celozrnnú múku, soľ, prášok do pečiva a zázvor.
- Vyšľahajte dohromady.
- Dajte trstinový cukor, maslo a vanilku do mixéra a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná, 3-4 minúty.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, šľahajte po každom pridaní, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte vanilku a premiešajte.
- Pridajte 1/3 zmesi múky a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa múka neprimieša.
- Pridajte polovicu cmaru, šľahajte, kým sa nespoja.
- Pridajte polovicu zvyšnej múky a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte zostávajúce cmar, šľahajte a potom pridajte zvyšnú múku a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nespoja.
- Oškriabte dno a boky misy a miešajte na nízkej rýchlosti ďalších 10–20 sekúnd, aby ste sa uistili, že je všetko dobre spojené.
- Vložte cesto do formy a pomocou stierky rovnomerne cesto rozprestrite.
- Nakrájanú rebarboru rovnomerne navrstvite na hornú časť cesta tak, že najprv rozotrite polovicu rebarbory na hornú časť cesta, potom rozotrite celú zmes strúhanky a potom zvyšnú rebarboru.
- Vložte formu do rúry a pečte 40–45 minút.
- Teplota koláča v strede by mala byť asi 94 stupňov C.
- Vyberte z rúry a nechajte vo forme vychladnúť 30 minút.
- Pomocou papiera na pečenie vyberte koláč z formy.
- Pred krájaním a podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.
Vyskúšajte naše recepty na vynikajúce jablkové rezy v 4 podobách. Ktorú si dáte?