Ostrá chuť rebarbory funguje úplne skvele v maslovom tvarohu, ale aj na teplých koláčikoch, lievancoch alebo palacinkách.
Čo budeme potrebovať
Na rebarborový tvaroh
- 350 g rebarbory
- 200 g cukru
- 4 žĺtky
- 50 g masla
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 4-5 lyžíc vody
Na koláčovú krustu
- 110 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžička soli
- 140 g múky
- 1 lyžica studenej vody
Postup
- Na rebarborový tvaroh do hrnca pridajte nakrájanú rebarboru, 50 g cukru a vodu a varte na strednú teplotu 3-5 minút alebo kým sa nezačne rozpadať.
- Rozmixujte ju ponorným mixérom alebo v mixéri do hladka, pridajte maslo a miešajte.
- V mise na vodnom kúpeli šľahajte cukor, žĺtky, kukuričný škrob, citrónovú šťavu a citrónovú kôru, kým sa väčšina cukru nerozpustí.
- Pomaly po lyžiciach pridávame uvarenú teplú rebarboru a ďalej šľaháme asi 5 minút, kým zmes nezhustne.
- Odoberte z vodného kúpeľa a sceďte.
- Na koláčovú krustu si predhrejte rúru na 200 °C.
- Všetky ingrediencie okrem vody pridajte do kuchynského robota a premiešajte.
- Pomaly pridávajte vodu, kým sa cesto nespojí.
- Vzniknuté cesto rozvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie na hrúbku asi 0,5 cm.
- Dajte na 30 minút do chladničky alebo na 10 minút do mrazničky.
- Vložte do formy na koláč a odrežte okraje, ktoré z formy prečnievajú.
- Doprostred koláča umiestnite alobal a pridajte sušené fazule a vložte do rúry.
- Cesto pečte 5 minút, a potom znížte na 180 ° a pečte ďalších 10 minút.
- Odstráňte z koláčovej krusty fazuľu a pečte ďalších 10 minút.
- Vyberte a nechajte krustu úplne vychladnúť.
- Pridajte tvaroh na studený koláč a dajte do chladničky na 5 hodín alebo cez noc.
Z rebarbory sa dá urobiť aj veľmi zdravá šťava plná antioxidantov, ktoré bojujú proti zápalom. K tomu, aby ste získali tú najčerstvejšiu šťavu a zároveň nestratili ani gram vitamínov, potrebujete kvalitný odšťavovač . Aký si vybrať zistíte, vďaka našej recenziu!