Tento recept s rebarborou a posýpkou pripomína život na dedine. Je tak jednoduchý a nadýchaný!
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 250 g hladkej múky
- ¼ lyžičky soli
- 85 g studeného masla
- 3 až 4 lyžice studenej vody
Na náplň
- 250 g cukru
- 85 g hladkej múky
- ½ lyžičky mletej škorice
- ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky soli
- 1 250 g čerstvé rebarbory
Na posýpku
- 125 g hrubej múky
- 85 g cukru
- 65 g masla
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Zmiešajte múku a soľ v miske, pridajte nakrájané maslo na kocky a pomocou mixéra na pečivo alebo vidličkou miešajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
- Vidličkou vmiešajte dostatočné množstvo vody, kým múka nezvlhne.
- Vytvarujte cesto do gule a potom ho rozvaľkajte na ľahko pomúčenom povrchu na kruh.
- Vložte cesto do koláčovej formy a pevne pritlačte ku dnu a bokom.
- Orežte cesto, ktoré prečnieva z formy, a dajte bokom.
- V mise zmiešame všetky ingrediencie na náplň okrem rebarbory.
- Potom pridajte rebarboru a prehádžte ju v zmesi, kým nebude dobre pokrytá.
- Pridajte ju do pripraveného cesta a dajte bokom.
- Zmiešajte ingrediencie na posýpku a premiešajte, kým zmes nebude pripomínať hrubú strúhanku.
- Drobenku pridajte na rebarboru.
- Okraj cesta zakryte páskou alobalu a pečte 50–60 minút, alebo kým nie je omrvinka zlatisto hnedá.
- V prípade potreby odstráňte alobal počas posledných 10 minút pečenia.
- Nakoniec vyberte a nechajte koláč vychladnúť.
Rebarbora nemusí byť pre všetkých, preto skúste koláčovú krustu naplniť jednou z našich domácich marmelád , stačí si vybrať tú, ktorú máte najradšej.