Naučte sa robiť cestoviny doma! Tento recept na domáce cestoviny zo 4 ingrediencií sa vyrába až neuveriteľne jednoducho a zakaždým z neho vzniknú lahodné rezance.
Čo budeme potrebovať
- 500 g polohrubej múky
- 3 veľké vajcia
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ lyžice extra panenského olivového oleja
Postup
- Múku vysypeme na čistú pracovnú plochu a vytvoríme kôpku
- Pridáme vajcia, olivový olej a soľ do stredu a vidličkou vajcia jemne rozšľaháme, aby sme ale kôpku nenarušili
- Rukami jemne začneme pridávať múku do vajíčka, aby sme ju pekne postupne zapracovali
- Pokračujeme v spracovávaní cesta rukami, aby sa spojilo do hladkej gule
- Cesto miesime 8 až 10 minút
- Zo začiatku by malo byť cesto drobivé
- Nemusí sa zdať, že sa cesto spojí, ale po 8-10 minútach miesenia by to malo byť jednotné a hladké
- Pokiaľ sa nám cesto stále zdá príliš drobivé, namočíme si prsty trochou vody
- Pokiaľ sa cesto príliš lepí, nasypeme na pracovnú plochu viac múky
- Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote
- Poprášime si pracovnú plochu trochou múky, vezmeme si hrudu cesta na cestoviny o veľkosti veľkého pomaranča a končekmi prstov ju roztlačíme
- Nastavíme stroj na cestoviny na najširšie a vyvaľkáme cez neho hrudu cesta
- Ak sa cestoviny lepia, zľahka ich poprášime múkou
- Cesto na cestoviny znova vyvaľkáme a cestoviny preložíme napoly a cesto znova rozvaľkáme v stroji na cestoviny
- Tento proces opakujeme päťkrát alebo šesťkrát, akonáhle ho preložíme a niekoľkokrát prestrčíme strojom, cesto bude hladké
- Cestoviny pri každom váľaní ľahko poprášime z oboch strán trochou múky
- Akonáhle cestoviny vyvaľkáme tak, ako ich rovno vytvarujeme alebo nakrájame
- Cestoviny schnú oveľa rýchlejšie, než sa môže zdať
- Nenechávame ich dlhšie ako minútu alebo dve, než ich nakrájame alebo tvarujeme
- Ak chceme predísť vyschnutiu, položíme ich na vlhkú a čistú utierku, ktorá tomu zabráni