Pripravte si svoj domáci toastový chlieb, ktorý je oveľa lepší ako ten kupovaný. Je krásne mäkučký a nadýchaný, jednoducho dokonalý!
Ingrediencie
- 14 g sušeného droždia
- 808 ml teplej vody
- 52 g kryštálového cukru
- 1 lyžica soli
- 44 g masla, nakrájaného na kocky, pri izbovej teplote
- 1200 g hladkej múky
- 44 g masla, rozpusteného, na potretie
Postup
- V mise mixéra premiešajte droždie v ¾ šálke teplej vody, aby sa rozpustilo a nechajte 5 minút odstáť.
- Pridajte zvyšné 2 a ⅔ šálky vody, cukor, soľ, maslo izbovej teploty a 5 šálok múky a premiešajte.
- Pomocou hnetača miešajte pri nízkej rýchlosti a postupne pridávajte zvyšnú múku, kým cesto nie je mäkké a trochu lepkavé, ale nie úplne lepivé (možno nebudete musieť použiť všetku múku).
- Pokračujte v miesení, kým sa nevytvorí mäkká guľa cesta a nevyčistia sa steny misy, asi 7 až 10 minút.
- Cesto dajte do ľahko vymastenej misy a otočte, aby bolo celé potiahnuté.
- Zakryte potravinárskou fóliou a dajte na teplé miesto bez prievanu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 minút až 1 hodinu.
- Cesto vyklopte na čistú, ľahko pomúčenú plochu.
- Jemne ho zatlačte, aby ste odstránili všetky vzduchové vrecká.
- Cesto rozdeľte na dve časti.
- Pracujte vždy s jedným kusom a jemne ho vytvarujte do obdĺžnika 23 x 30 cm.
- Zrolujte obdĺžnik, počnúc kratším koncom, do veľmi tesného valca.
- Uzavrite švy a konce a vložte do vymastených 23 cm foriem na chlieb.
- Chleby voľne prikryte a dajte na miesto bez prievanu, kým nezdvojnásobí svoj objem, 30 až 45 minút.
- Umiestnite do spodu rúry rošt a predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Bochníky potrieme trochou rozpusteného masla.
- Pečte bochníky po dobu 30 až 35 minút (v polovici otočte), kým nie sú zlatohnedé.
- Vyberte z rúry a ihneď potrite rozpusteným maslom.
- Nechajte 10 minút vychladnúť, potom vyberte z foriem a pred krájaním nechajte úplne vychladnúť.
- Užite si ho!