Vyskúšajte tento tradičný postup pomalého varenia, ktorý zachová šťavnatosť pokrmu.
Ingrediencie
- 500 g jahňacej pečene (môžete použiť aj bravčovú pečeň)
- 250 g slaniny (nasekané)
- 2 stredné cibule (nakrájané na plátky)
- 3 strúčiky cesnaku
- 70 g húb (nakrájaných na kúsky)
- 1 polievková lyžica paradajkového pyré
- ½ šálky múky
- 0,5 l hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
- 1 čajová lyžička byliniek podľa vášho výberu (napr. tymián, oregano)
Postup
- Pečeň umyte a nakrájajte na kúsky.
- Do veľkej misy pridajte múku, soľ a korenie.
- Pridajte pečeň a premiešajte. Uistite sa, že každý kúsok pečene je obalený v múke.
- Po obalení vezmite 3 lyžice múky, vložte ju do šálky, prilejte trochu studenej vody a vytvorte pastu. Túto zmes použijete na zahustenie omáčky neskôr.
- Nakrájajte slaninu s cibuľou a prelisujte cesnak.
- Na strednej teplote opečte slaninu a odložte ju nabok.
- Tuk, ktorý sa vypiekol zo slaniny, ponechajte v panvici a pridajte plátky pečene.
- Opatrne pečeň otáčajte, kým zo všetkých strán nezhnednú. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
- Do panvice dajte cibuľu, cesnak a huby. Možno budete musieť pridať aj kvapku olivového oleja.
- Jemne varte, kým nebude cibuľa mäkká. Ak chcete použiť bylinky, pridajte ich, v tomto okamihu, do panvice.
- Pridajte slaninu s pečeňou znova do panvice a spoločne s cibuľou a hubami premiešajte.
- Pridajte paradajkový pretlak a hovädzí vývar.
- Následne vlejte šálku vody s múkou, ktorú ste si odložili bokom na začiatku.
- Všetko premiešajte, kým sa ingrediencie neprepoja.
- Prikryte pokrievkou a duste asi 2 hodiny, kým pečeň nezmäkne.
- Potom všetko preložte na pekáč a pečte 2,5 hodiny, pri 150 °C. Pečením proces prípravy urýchlite.
- Ak chcete pokrm skutočne len dusiť, bude to trvať 5-6 hodín.
- Podávajte so zemiakovou kašou a čerstvou zeleninou.