Vyrobte si tohto skvelého pomocníka nielen v boji proti nachladnutiu a kašľu!
Pokiaľ chcete chuť medu trochu ozvláštniť, môžete, namiesto citróna, použiť pomaranč.
Ingrediencie
- 2 šálky čerstvých púpavových kvetov
- 1,5 šálky vody
- 1,5 šálky trstinového cukru
- 1 citrón
Postup
- Púpavové kvety jemne umyte studenou vodou.
- Následne ich, spoločne s vodou a niekoľkými plátkami citróna, vložte do hrnca a na miernom ohni ich, prikryté pokrievkou, varte asi 15 minút.
- Potom nechajte zmes v hrnci vychladnúť a lúhovať cez noc.
- Druhý deň zmes preceďte, cez sitko či plátno, do iného hrnca.
- K púpavovému výluhu pridajte cukor a na miernom ohni všetko dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Potom zmes, za občasného miešania, varte ešte 30 minút.
- Keď začne zmes hustnúť, je med hotový.
- Ešte teplý med z púpavy prelejte do pripravených pohárov s vekom, ktoré, po naplnení, ihneď uzavrite.
- Ak by vám med začal kryštalizovať, ponorte naplnený pohár, na chvíľu, do nádoby s teplou vodou.
Milovníkom medu a mäsa odporúčame vyskúšať skvelé recepty na medové mäso !