Na to, aby sme mohli upiecť svoj prvý domáci chlieb z kvásku, bude nutné kvások založiť. Áno, je to trochu alchýmie. Už len preto, že ide živý organizmus. Pokiaľ sa o neho ale budete dobre starať, odvďačí sa vám.
INGREDIENCIA
- celozrnná múka
- hladká pšeničná múka
- vlažná voda
POSTUP
- Budeme potrebovať väčší zavárací pohár (700 ml).
- Prvý deň si zmiešame 50 g celozrnnej múky, 50 g hladkej múky a 100 g vody.
- Zakryjeme potravinovou fóliou, ktorú poprepichujeme, aby kvások dýchal.
- Necháme pri izbovej teplote pracovať 24 hodín.
- Druhý deň kvások zamiešame a necháme zase kysnúť 24 hodín.
- Tretí až siedmy deň opakujeme ten istý postup nasledovne: Z už vykysnutého kvásku si odoberieme 50 g, pridáme k nemu 100 g hladkej pšeničnej múky a 100 g vody. Toto opakujeme každý deň až do siedmeho dňa, kedy už je kvások nachystaný na pečenie.
- Ako spoznáme, že je kvások hotový? Skúste kúsok ponoriť do pohára s vodou. Ak pláva nad hladinou, je hotový.
- Pokiaľ nie, stačí ho nakŕmiť a nechať nakysnúť.
- Počas zakladania kvásku je dobré označiť výšku kvásku.
- Ak sa zdvojnásobil jeho objem, je to len správne (v procese kŕmenia klesá, a potom rastie).
- Hotový kvások dáme do chladničky.
- Pred pečením či kŕmením ho vyberieme z chladničky a necháme 3 hodiny aktivovať.
- Nakŕmiť by sme ho mali aspoň raz až dvakrát do týždňa.
- Kŕmia sa tiež po odobratí kvásku na chlieb, musí nám zostať 50 g kvásku.
- K nemu doplníme 2 lyžice pšeničnej múky a 2 lyžice vody.
- Poriadne premiešame a dáme do chladničky.