Recept na štartovací kvások

Recept na štartovací kvások

Na to, aby sme mohli upiecť svoj prvý domáci chlieb z kvásku, bude nutné kvások založiť. Áno, je to trochu alchýmie. Už len preto, že ide živý organizmus. Pokiaľ sa o neho ale budete dobre starať, odvďačí sa vám.

INGREDIENCIA

  • celozrnná múka
  • hladká pšeničná múka
  • vlažná voda

POSTUP

  • Budeme potrebovať väčší zavárací pohár (700 ml).
  • Prvý deň si zmiešame 50 g celozrnnej múky, 50 g hladkej múky a 100 g vody.
  • Zakryjeme potravinovou fóliou, ktorú poprepichujeme, aby kvások dýchal.
  • Necháme pri izbovej teplote pracovať 24 hodín.
  • Druhý deň kvások zamiešame a necháme zase kysnúť 24 hodín.
  • Tretí až siedmy deň opakujeme ten istý postup nasledovne: Z už vykysnutého kvásku si odoberieme 50 g, pridáme k nemu 100 g hladkej pšeničnej múky a 100 g vody. Toto opakujeme každý deň až do siedmeho dňa, kedy už je kvások nachystaný na pečenie.
  • Ako spoznáme, že je kvások hotový? Skúste kúsok ponoriť do pohára s vodou. Ak pláva nad hladinou, je hotový.
  • Pokiaľ nie, stačí ho nakŕmiť a nechať nakysnúť.
  • Počas zakladania kvásku je dobré označiť výšku kvásku.
  • Ak sa zdvojnásobil jeho objem, je to len správne (v procese kŕmenia klesá, a potom rastie).
  • Hotový kvások dáme do chladničky.
  • Pred pečením či kŕmením ho vyberieme z chladničky a necháme 3 hodiny aktivovať.
  • Nakŕmiť by sme ho mali aspoň raz až dvakrát do týždňa.
  • Kŕmia sa tiež po odobratí kvásku na chlieb, musí nám zostať 50 g kvásku.
  • K nemu doplníme 2 lyžice pšeničnej múky a 2 lyžice vody.
  • Poriadne premiešame a dáme do chladničky.
Recept na domáci kvások.
mashed.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.