Pravidelná spotreba paradajok pomáha predchádzať vzniku rakoviny. Pre túto a množstvo ďalších pozitívnych účinkov na zdravie vám odporúčame vyskúšať, snáď najznámejšiu, španielsku studenú polievku.
Pokiaľ nie ste fanúšikom ostrých chutí, nepoužívajte jalapeño papričku.
Ingrediencie
- 4 veľké čerstvé paradajky
- pár cherry paradajok
- 1 vykôstkovaná jalapeno paprička
- ½ šalátové uhorky
- ½ červenej papriky
- 1 šalotka alebo menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica vínneho octu
- 1 menšia limetka
- štipka oregana
- soľ a mleté korenie
Postup
- Sparené a vykôstkované paradajky vložte do misy spoločne s najemno nakrájanou uhorkou, paprikou, cibuľou, jalapeno a cesnakom.
- Do mixéra vložte cherry paradajky, olivový olej, ocot a vyžmýkajte limetku. Mixujte do hladka.
- Hladkú zmes, cez sitko, vložte do zmesi paradajok a uhoriek a poriadne premiešajte.
- Tretinu odoberte a opäť mixujte do hladka.
- Zmesi spojte dohromady a poriadne premiešajte.
- Do hotovej zmesi pridajte oregano a dochuťte soľou a korením.
- Polievku nechajte aspoň dve hodiny v chladničke vychladiť.
- Studená paradajková polievka Gazpacho je chutná samostatne. Môžete ju ale oživiť pridaním krehkých a chrumkavých krutónov .