Tento klasický vrstvený dezert chutí skutočne každému. Vhodný je aj pre najrôznejšie príležitosti, preto nie je od veci vedieť ho pripraviť.
Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
Cesto:
- 1 šálka múky
- ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- ¼ čajovej lyžičky stolnej soli
- 1 šálka nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 1 šálka kryštálového cukru (rozdeľte ho na polovicu)
- 8 veľkých vajec (oddeľte žĺtky od bielkov a majte ich v izbovej teplote)
- 2 čajové lyžičky vanilky
- 168 g čokolády (výber voliteľný)
Náplň:
- 1,5 šálky marhúľ v konzerve
- ¼ šálky tmavého rumu
- 224 g čokolády (nasekané na malé kúsky – výber voliteľný)
- ½ šálky nesoleného masla
- 2 polievkové lyžice kukuričného sirupu
Postup
Cesto:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si tortovú formu, vyloženú papierom na pečenie.
- Zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. Odložte bokom.
- Maslo a polovicu množstva kryštálového cukru zmiešajte v inej mise. Miešajte 1–2 minúty, kým nevznikne ľahká zmes.
- Pridajte vaječné žĺtky a vanilku. Miešajte, kým sa všetko neprepojí.
- Pridajte do misy suché prísady a jemne zamiešajte.
- Rozpustenú čokoládu vložte do cesta a rozšľahajte.
- Z bielkov vyšľahajte sneh, ten vložte do cesta a jemne zamiešajte.
- Hotové cesto nalejte do formy, zarovnajte a pečte 45–50 minút.
- Akonáhle je Sachrov torta hotová, nechajte ju 10 minút chladiť a potom ju vyklopte na chladiaci rošt, aby vychladol úplne.
Náplň:
- Marhule vložte do misy a vmiešajte do nich rum.
- Pomocou zúbkovaného noža odrežte hornú časť torty tak, aby bol plochý.
- Na spodnú vrstvu natrite ⅓ marhuľovej zmesi a položte na ňu druhú vrstvu.
- Zvyšnú marhuľovú zmes zahrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 30 sekúnd.
- Marhule sceďte a šťavu vlejte do čistej misky.
- Hornú časť torty a jej boky touto horúcou šťavou polejte a nechajte 1 hodinu stáť.
- Čokoládu s maslom zahrejte v mikrovlnnej rúre a po 30 sekundách zamiešajte. Čokoláda by mala byť rozpustená.
- Do zmesi pridajte kukuričný sirup a celou zmesou polejte hornú vrstvu torty. Rozotrite po celom povrchu pomocou malej špachtle.
- Než prejdete na servírovanie, nechajte polevu úplne stuhnúť.
- Sachrov tortu podávajte v izbovej teplote.
Máte radi orechové dobroty? Vyskúšajte aj recepty na orechové rezy .