Recepty na talianske sušienky amaretti, ktoré si jednoducho zamilujete!

Radi by ste návšteve ku káve či čaju ponúkli vlastnoručne upečené originálne sušienky?

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na amaretti.

Napriek svojmu názvu nemajú tieto talianske makrónky nič spoločné s likérom amaretto.

Sú lahodné, krehké a jemné!

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Čo sú amaretti?

Amaretti sú tradičné talianske mandľové sušienky horkosladkej chuti s typickým popraskaným povrchom. Ich názov súvisí s dôležitou tradičnou ingredienciou, ktorou sú armelline – horké jadrá z marhúľ či broskýň, ktoré im dávajú ich charakteristickú chuť.

V každej talianskej oblasti vyzerajú obvykle trochu inak. Na Sardínii sa uprostred zdobia celou mandľou, v Lombardii sú tvrdé a chrumkavé, zatiaľ čo v Ligúrii mäkké a „hubovité“. Všeobecne sú za prvé amaretti svojho druhu považované chrumkavé sušienky Saronno, ktoré sa zrodili v 18. storočí v malom mestečku v oblasti Varesa.

Taliani jedia tieto mandľové sušienky na raňajky, na desiatu alebo ako múčnik ku káve či čaju. Okrem toho sa používajú aj na prípravu tort a ďalších dezertov, konzumujú sa tiež spoločne so zmrzlinou alebo sa zlepujú rozmanitými krémami.

Horké jadrá marhúľ či broskýň sú, pokiaľ sú prijímané vo veľkom množstve, jedovaté. Mala by sa preto používať iba na ochutenie, ako je to v tradičných receptoch na amaretti, alebo ich možno aj vynechať a použiť iba klasické mandle.

Mandle sú tiež nepostrádateľnou súčasťou vianočného pečenia. Inšpirujte sa našimi receptami na mandľové pečivo a upečte si tento rok rohlíky, linecké či hviezdičky z mandlí.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.