Originálne recepty na vyprážané ryžové gule v 4 rôznych variantoch. Vyskúšajte ich všetky!

Možno ich jesť ako desiatu, predjedlo alebo aj hlavné jedlo.

Na Sicílii ich nájdete vždy a všade.

Podľa náplne majú oválny, kužeľovitý alebo okrúhly tvar.

O čom je reč? O plnených vyprážaných guliach z ryže.

Nechajte sa očariť našimi receptami na Arancini.

Máme pre vás klasické aj netradičné varianty.

Naše recepty

Čo sú arancini?

Plnené ryžové gule alebo arancini di riso sú špecialitou sicílskej kuchyne. Za svoj názov vďačia podobnosti s pomarančom, ktorý sa po taliansky povie aranca. Pravdepodobne vznikli v oblasti medzi Messinou a Palermom, ale tradične sa pripravujú po celej Sicílii.

Ich pôvod nie je úplne jasný. Podľa niektorých názorov vznikli u mníšok v kláštoroch, podľa iných v bohatých šľachtických rodinách, ale sú aj takí, podľa ktorých ide o tradíciu z ľudovej kuchyne, ktorá slúžila na „recykláciu“ zvyškov.

Veľkosť gulí, valcov, šišiek či kužeľov sa obvykle pohybuje medzi 8 až 10 cm. Kužeľovitý tvar má údajne symbolizovať Etnu a je typický predovšetkým pre východ ostrova. V súčasnosti existuje až 100 variant receptov na arancini, pričom k najobľúbenejším patria:

  • Arancini al ragù (s mletým mäsom a paradajkovou omáčkou)
  • Arancini al burro (so šunkou a mozzarelou)
  • Arancini alla norma (s baklažánom a rajčinovou omáčkou)
  • Arancini agli spinaci (so špenátom)
  • Arancini al pistacchio e mortadela (s pistáciami a mortadelou)

Niekoľko tipov na záver

  • Vzhľadom na časovú náročnosť je vhodné si ryžu pripraviť deň vopred, prikryť ju potravinovou fóliou a nechať cez noc v chladničke.
  • Šafran je v prípade potreby možné nahradiť kurkumou.
  • Usmažené alebo upečené arancini môžete niekoľko dní skladovať v chladničke.
  • Predpripravené ryžové gule, neosmažené alebo neupečené možno tiež zamraziť.
  • Tajomstvom na získanie chrumkavej „kôrky“ je cesto z vody a múky. Do misy nalejte vodu, pridajte štipku soli a múku. Nikdy nepridávajte múku naraz, robte to postupne a miešajte pomocou metličky.
  • Ryžové gule by sa mali smažiť pri teplote približne 190 °C, inak hrozí, že sa olej vsiakne dovnútra, čo spôsobí kašovitosť a mastnotu.
  • Vyvarujte sa vyprážania príliš veľkého množstva plnených ryžových gulí naraz, hrozí, že teplota oleja klesne príliš nízko.

Máte pre Sicíliu a jej kuchyňu slabosť? Objavte aj ďalšie tunajšie špeciality, inšpiráciou vám môžu byť naše recepty na caponatu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.