Máte chuť uvariť si nejakú ázijskú dobrotu?
Čo napríklad vietnamská kuchyňa? Známa je svojou pestrosťou farieb a rôznych chutí.
Máme pre vás tie najlepšie recepty na bun cha na jednom mieste.
Inšpirujte sa!
Naše recepty
Kúzlo vietnamskej kuchyne
Vietnamská kuchyňa je považovaná za jednu z najzdravších na svete. Jej kúzlo tkvie nielen v používaní juhoázijských ľahkých surovín, ale hlavne v konzumácii vhodne zvolených kombinácií korenín a čerstvých byliniek, ktoré veľmi uľahčujú trávenie.
Zaujímavou je aj kultúra stolovania. Vietnamskí obyvatelia nemali dlhé roky vo zvyku pri jedle piť, ale moderná doba toto pravidlo trochu zatienila. Niektoré rodiny sa tejto tradície aj naďalej držia a stále dodržiavajú zvyk pri jedle piť len malé množstvo zeleného čaju, ktorý je rozlievaný v drobných keramických kalíškoch.
Táto tradícia súvisí s tým, že pokiaľ pijete malé množstvo tekutín pri jedle, zabraňuje sa tak riedeniu žalúdočných štiav pred jedlom, čo spoločne s bylinkami v pokrmoch napomáha a zrýchľuje trávenie.
Vietnamská gastronómia má aj určitý filozofický základ. Ich gastronómia sa riadi piatimi elementmi, ktoré vychádzajú z Tradičnej Čínskej Medicíny – ostrá (železo), horká (oheň), kyslá (drevo), sladká (krajina), slaná (voda). Niet divu, že sú ich pokrmy skvele vyvážené s vychytanou kombináciou chutí.
Rozdiel medzi Bun Cha a Bun Bo Nam Bo
Najväčší rozdiel medzi týmito dvoma pokrmami je v druhu mäsa, ktoré sa tradične v týchto jedlách používa. Bun cha je vietnamský pokrm, ktorého základ tvorí grilovaný bravčový bôčik . Bôčik=cha, ryžové rezance=bun.
Bún bò Nam Bộ je taktiež z vietnamskej kuchyne, ale základ tvorí hovädzie mäso . Bún=rezance, bò=hovädzie mäso, Nam Bộ=názov bývalej francúzskej kolónie na juhu Vietnamu Kočinčína. Preklad tohto pokrmu by teda mohol byť niečo ako: „Nedlice a hovädzie z južného Vietnamu“.
Zaujali vás naše recepty na bun cha? Potom sa inšpirujte skvelými receptami na vietnamské závitky !