Lahodné recepty na sicílsku caponatu 4x inak. Inšpirujte sa!

Pizza a cestoviny – klasiky talianskej kuchyne pozná každý.

Taliani ale milujú aj zeleninu.

Tá je základom pokrmu, ktorý pripomína francúzske ratatouile alebo maďarské lečo.

Vyskúšajte spoločne s receptami na caponate.

Fantázii sa medze nekladú!

Čo je caponata?

Sicílska kuchyňa má korene v tradícii chudobných, ktorá je založená predovšetkým na niektorých typických surovinách, ako sú baklažány. A práve tie sú hlavnou ingredienciou na prípravu tohto lahodného pokrmu, ktorý sa podáva buď ako predjedlo, alebo ako príloha k hlavnému jedlu.

Zaujal vás názov caponata? Potom verte, že sa oňho vedú pomerne veľké spory. Niektorí ľudia ho odvodzujú od slova capone, ktoré v sicílskom dialekte označuje lahodnú rybu menom lampuga, ktorá sa v minulosti podávala v bohatých rodinách ochutená sladkokyslou omáčkou.

Obyčajní ľudia, ktorí túto rybu nemali k dispozícii alebo si ju nemohli dovoliť, zistili, že baklažán je vynikajúcou náhradou, a tak vznikol recept na caponatu.

Iní odvodzujú názov od latinského slova caupona, kde cauponium znamená osteria. Ostéria bola niečo ako krčma, kde sa stretávali námorníci, ktorí sa sem po návrate z práce chodili občerstviť pohárom vína sprevádzaným chudobným, ale chutným jedlom.

Z čoho caponatu pripraviť?

Nielen na Sicílii, ale po celom Taliansku sa môžete stretnúť s mnohými variantmi receptov na caponatu. Dalo by sa povedať, že skoro každá rodina má každý svoj vlastný dokonalý recept.

Pôvodný recept, ktorý je z okolia Palerma, obsahoval baklažány, zelené olivy, cibuľu a zeler. V okolí Catanie sa caponata pripravuje navyše s paprikami a zemiakmi. Výsledok je nielen bohatší, ale aj sladší. V Trapani sa okrem paprík používa mrkva a pridávajú sa aj hrozienka a mandle.

Prevaha receptov obsahuje iba zeleninu, ale existuje aj možnosť pokrm obohatiť kúskami ryby alebo morskými plodmi.

Niekoľko tipov na záver

  • Ak dávate prednosť ľahšej caponate, vyhnite sa vyprážaniu. Poduste všetku zeleninu spoločne v hrnci, prípadne môžete zeleninovú zmes upiecť v rúre.
  • Caponata by se mala podávať studená. Odpočívaním totiž získa jemnú a vyváženú chuť.
  • Nič samozrejme nebráni tomu, aby ste si ju vychutnali aj teplú, ale hrozí, že sladkokyslá chuť prebije chuť zeleniny.
  • Caponatu je možné uchovávať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe po dobu 2-3 dní.
  • Podávať ju môžete na tanieri alebo v miske s lyžicou tak, aby sa každý mohol obslúžiť. Okrem toho je možné použiť ju na prípravu bruschetty a crostini.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.