Rizoto je veľmi populárny pokrm, ktorý sa pripravuje na mnoho spôsobov.
Neviete, ako originálne už ho uvariť?
Načerpajte novú inšpiráciu z našich receptov na bravčové rizoto!
Všetky sú chutné, ľahké a hotové v priebehu niekoľko málo minút.
Ktorému z nich dáte prednosť?
Naše recepty
Prečo zaradiť do jedálnička čiernu ryžu?
Okrem klasickej bielej ryže dnes na pultoch obchodov nájdete mnoho ďalších druhov. Jednou z nich je aj čierna ryža. Zatiaľ čo v Ázii ju ľudia konzumujú už po stáročia, v Európe ide o pomerne nový variant.
Vďaka svojej všestrannosti ju možno konzumovať ako teplú, tak studenú, a hodí sa tak na prípravu mnohých rozmanitých pokrmov. Recepty na čiernu ryžu zahŕňajú rizotá, šaláty aj sladké dezerty.
Po uvarení sa jej farba v závislosti od odrody môže zmeniť z čiernej na ľahko fialovú. Od klasickej ryže sa odlišuje nielen svojou farbou, ale aj chuťou, ktorá je ľahko oriešková.
Jednou z jej najväčších predností je vysoký obsah živín, najmä bielkovín. Okrem toho je bohatá aj na vitamíny, minerály a antioxidanty, napríklad antokyány. Je prirodzene bezlepková, takže ju môžu bez problémov konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou.
Tabuľka nutričných hodnôt čiernej ryže
Čierna ryža surová 100 g | |
Energetická hodnota | 353 kcal |
Bielkoviny | 7,8 g |
Sacharidy | 76 g |
Tuky | 2 g |
Vláknina | 9,8 g |
Železo | 1 mg |
Draslík | 157 mg |
Sodík | 78 mg |
Vápnik | 0 mg |