Originálne recepty na ryžu na čierno v 6 rôznych variantoch. Obohaťte si jedálniček o tieto pochúťky!

Rizoto je veľmi populárny pokrm, ktorý sa pripravuje na mnoho spôsobov.

Neviete, ako originálne už ho uvariť?

Načerpajte novú inšpiráciu z našich receptov na bravčové rizoto!

Všetky sú chutné, ľahké a hotové v priebehu niekoľko málo minút.

Ktorému z nich dáte prednosť?

Prečo zaradiť do jedálnička čiernu ryžu?

Okrem klasickej bielej ryže dnes na pultoch obchodov nájdete mnoho ďalších druhov. Jednou z nich je aj čierna ryža. Zatiaľ čo v Ázii ju ľudia konzumujú už po stáročia, v Európe ide o pomerne nový variant.

Vďaka svojej všestrannosti ju možno konzumovať ako teplú, tak studenú, a hodí sa tak na prípravu mnohých rozmanitých pokrmov. Recepty na čiernu ryžu zahŕňajú rizotá, šaláty aj sladké dezerty.

Po uvarení sa jej farba v závislosti od odrody môže zmeniť z čiernej na ľahko fialovú. Od klasickej ryže sa odlišuje nielen svojou farbou, ale aj chuťou, ktorá je ľahko oriešková.

Jednou z jej najväčších predností je vysoký obsah živín, najmä bielkovín. Okrem toho je bohatá aj na vitamíny, minerály a antioxidanty, napríklad antokyány. Je prirodzene bezlepková, takže ju môžu bez problémov konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou.

Tabuľka nutričných hodnôt čiernej ryže

Čierna ryža
surová
100 g
Energetická hodnota353 kcal
Bielkoviny7,8 g
Sacharidy76 g
Tuky2 g
Vláknina9,8 g
Železo1 mg
Draslík157 mg
Sodík78 mg
Vápnik 0 mg

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.