Ak milujete jednoduché a rýchle varenie, potom sú recepty na eintopf z jedného hrnca určené práve pre vás.
Čím viac ingrediencií bude obsahovať vaša chladnička či špajza, tým lepšie tento lahodný pokrm bude.
Má skvelú chuť, obsahuje len tie najlepšie suroviny a zvládne ho pripraviť aj ten, kto v kuchyni nepatrí práve medzi TOP kuchárov.
Prekvapte svojich blízkych, kamarátov aj kolegov v práci a nachystajte im hostinu, za ktorú vás budú nosiť na rukách.
Naše recepty
Tip: Skvelou prílohou pre takmer každý eintopf je chrumkavé pečivo, alebo si vyskúšajte recepty na domáci chlieb .
Čo je Eintopf?
Toto tradičné jedlo, ktoré máme do značnej miery späté najmä s Nemeckom, patrí k vôbec najobľúbenejším. Zásadné je, že sa všetky suroviny tak povediac nahádžu do jedného hrnca, vďaka čomu sa ich chuť i aróma navzájom prepoja. Výsledný pokrm tak má charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť.
Je dobré spomenúť, že tento druh pokrmu nájdeme aj v iných krajinách, ako je napríklad Poľsko, Francúzsko či dokonca USA. V podstate je to veľmi hustá polievka, aj keď niekto tak hovorí aj gulášu a iným jedlám tohto štýlu. Dá sa povedať, že na prvý pohľad pripomína zemiačiku, ale s tým rozdielom, že sa môžu rôzne obmieňať suroviny, či už ide o zeleninu alebo mäso.
Čo tvorí základ?
Každý eintopf je niečím jedinečný a záleží iba na nás, či použijeme mäso alebo len údeniny. Aké druhy mäsa sú vhodné?
- Hovädzie
- Bravčové
- Kuracie
- Morčacie
- Králičie
Pokiaľ nemáte mäso, je možné použiť rôzne údeniny, ako sú špekáčiky, klobásy, ale tiež napríklad párky a podobne.
Zelenina a ostatné
Vhodná je najmä pevnejšia zelenina, ktorá sa hneď nerozvarí. Sem patrí najmä koreňová zelenina ako mrkva, zeler, petržlen, ale aj ďalšie druhy. Pre väčšiu výdatnosť pokrmu sa pridávajú fazuľa, zemiaky a niekedy aj ryža. Samozrejmosťou sú aj rôzne bylinky, bežné aj netradičné korenie av neposlednom rade aj kvalitný vývar, ktorý môže byť domáci, ale aj kupovaný.
Musíme počítať s tým, že pri príprave eintopfu síce nebudeme potrebovať toľko kusov riadu, ale zase budeme veľa lúpať, čistiť, krájať, kosiť, skrátka venovať viac času príprave surovín ako samotnému vareniu. Veľakrát sa dá také jedlo pripraviť behom 30 minút, pričom príprava zeleniny a všetkého ostatného nám môže pokojne zabrať aj viac ako hodinu.
Príprava
Vo väčšine prípadov sa pripravuje v hrnci, ale mnohí využívajú veľké panvice, pokojne aj Wok, kde je príprava oveľa rýchlejšia. Pokiaľ patríte k tým kuchárkam či kuchárom, ktorí neradi strážia to, čo varí, potom je pre vás ideálny pomalý spôsob varenia v tzv. pomalom hrnci alebo sa dá použiť aj tlakový hrniec. Oboje má svoje pozitíva.