Rýchle recepty na taliansku omeletu 6x inak

Klasickú českú omeletu z vajíčok poznáme všetci.

Skúste zmenu a pripravte si pokrm podobný, a napriek tomu úplne iný.

Objavte naše recepty na frittatu.

Základom je okrem vajíčok parmezán a potom už sa fantázii medze nekladú.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Naše recepty

V čom sa frittata líši od klasickej omelety?

Aj keď sa oba obľúbené pokrmy pripravujú z vajec a obsahujú náplne, ako je zelenina či syr, existuje niekoľko významných rozdielov, ktorými sa od seba odlišujú.

  • Pri omelete sa jednotlivé ingrediencie v podobe údenín, zeleniny či syra pridávajú na už rozliate vajcia na panvici, u frittaty sa vmiešavajú rovno do vaječnej zmesi.
  • Frittata sa pripravuje pomaly na miernom ohni, zatiaľ čo omeleta sa pripravuje rýchlo na vyššom ohni.
  • S tým súvisí aj skutočnosť, že zatiaľ čo klasická omeleta je hotová za 3 minúty, na frittatu je treba aspoň 10 až 15 minút.
  • Zatiaľ čo omelety sa podávajú horúce priamo zo sporáka, frittaty sa často podávajú pri izbovej teplote, alebo aj studené.
  • Omelety sa ľahko prekladajú na pol alebo rolujú, frittaty sa obvykle iba krájajú a pripomínajú „koláč“.
  • Omelety sa obvykle pripravujú pre jednu osobu, frittaty môžu slúžiť pre jednu alebo viac osôb a môžu sa jesť teplé alebo pri izbovej teplote.
  • Frittata sa často konzumuje nielen teplá, ale aj studená.
  • V neposlednom rade sa líši aj svojím pôvodom. Omeleta je francúzska a má dlhú históriu, ktorá siaha snáď až do 14. storočia. Frittata pochádza z Talianska, jej presný pôvod je ale nejasný.

Rady, ako pripraviť tú najlepšiu taliansku omeletu

  • Použite čerstvé vajcia pri izbovej teplote.
  • Okrem vajec budete potrebujeme soľ, korenie a strúhaný syr, obvykle parmezán. Ak chcete, môžete vajcia obohatiť bylinkami a korením.
  • Ak chcete, aby bola frittata ľahká a nadýchaná, môžete vajcia našľahať nielen vidličkou, ale aj s pomocou ručného šľahača.
  • Používajte nepriľnavú panvicu, dajte pozor, nech nie je zbytočne veľká, frittata musí byť trochu „tučná“.
  • Doba prípravy sa mení v závislosti od veľkosti panvice a počtu vajec. Všeobecne platí, že klasická frittata z 8 vajec sa pripravuje asi 15 minút. Pri dlhšej dobe hrozí, že sa príliš vysuší.
  • Neponáhľajte sa s otočením frittaty. Pokiaľ sa ju pokúsite obrátiť príliš skoro, hrozí, že ju potrháte. Ako spoznať správny okamih? Keď je zospodu už trochu chrumkavá a na povrchu je pevná.
  • Omeletu po taliansku môžete pripravovať nielen na panvici, ale aj v rúre. Stačí zmes naliať do nádoby vyloženej papierom na pečenie a piecť pri 180 °C asi 20 až 25 minút. Výsledok bude trochu suchší ako pri klasickej príprave na panvici.

Vajíčka nemusíte konzumovať len ako vaječnú omeletu alebo frittatu. Výborne chutia tiež miešané alebo vo forme volského oka. Inšpirujte sa našimi receptami na varené vajíčka 5-krát inak!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.