Osviežujúce recepty na ľadovú drť, ktoré vám spríjemnia leto

Zmrzlina, ľadová káva či sorbet.

V horúcich dňoch často túžime po niečom, čo nás ochladí a zároveň poteší naše chuťové bunky.

Skúste mrazený dezert, ktorý má svoje korene na slnečnej Sicílii.

Inšpirujte sa našimi receptami na granitu.

A nebojte sa, zmrzlinovač potrebovať nebudete.

Čo je granita a ako si ju pripraviť doma?

Granita je obľúbený taliansky polozmrazený dezert, ktorý je zmesou vody, cukru a ďalších ingrediencií. Jeho tvorba vyžaduje pomalý proces mrazenia a neustále miešanie. Výsledkom je krémová ľadová zmes, najčastejšie na báze ovocia, kávy alebo mandlí.

Zjednodušene povedané sa granita nachádza na polceste medzi zmrzlinou, ktorá sa jej lyžičkou, a nápojom, ktorý sa pije slamkou. Názov pochádza z latinského slova „granum“, čo znamená zrnko. Ide o odkaz na typickú zrnitú štruktúru tohto dezertu.

Odkiaľ sa vzala tradícia granity? Granita údajne vznikla na Sicílii, kde sa tradične vyrábala zo snehu nazbieraného na Etne. Najčastejšie sa sicílska granita podáva ako svieža popoludňajšia desiata, ale môže sa jesť aj na raňajky, a to v typickej mäkkej a chutnej brioške.

Granita sa obvykle podáva v širokých pohároch ozdobená šľahačkou, kúskami čerstvého ovocia alebo lístkami mäty, podľa toho, akú príchuť ste si pripravili. A nezabudnite na dlhú lyžicu a slamku.

Výhodou je, že ju môžete skladovať v mrazničke až 14 dní. Pred podávaním, pokiaľ je príliš ľadová, ju dajte do mixéra a pulzujte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Ďalšou možnosťou, ako sa v lete schladiť a osviežiť, predstavujú naše recepty na ľadovú kávu. Máme varianty so zmrzlinou, likérom aj korením.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.