Hľadáte inšpiráciu na ľahký letný obed, ktorý by ste si mohli vziať so sebou do práce alebo napríklad na kúpalisko?
Vezmite si na pomoc malé guličky, ktoré majú svoj pôvod v severoafrickej kuchyni.
Vyskúšajte spoločne s nami recepty na kuskusový šalát.
Pochutnať si môžete na mnohých variantoch so zeleninou, tuniakom či strukovinami.
Naše recepty
Čo potrebujete na kuskusový šalát?
Kuskusový šalát je skvelou alternatívou k obľúbeným ryžovým alebo cestovinovým šalátom. Kuskus sa podobne ako cestoviny vyrába z krupice z tvrdej pšenice, len s tým rozdielom, že je vo forme malých zrniek.
Príprava je veľmi jednoduchá, stačí ho zaliať vriacou vodou a počkať, kým sa rehydratuje. Je veľmi obľúbený v celom Stredomorí, nájdete ho v Maroku, Alžírsku, Tunisku, Líbyi, Taliansku i Francúzsku.
Vďaka univerzálnosti tejto ingrediencie existuje mnoho rozmanitých receptov na kuskusový šalát. K najčastejším ingredienciám, ktoré sa s kuskusom kombinujú, patria:
- Zelenina – použiť možno zeleninu surovú, napríklad paradajky, papriky, uhorku, alebo varenú, napríklad cuketu či baklažán.
- Morské plody – kuskus skvele chutí tiež s krevetkami alebo ďalšími druhmi morských plodov.
- Strukoviny – fazuľa, cícer či šošovica dodá šalátu z kuskusu bielkoviny a ďalší rozmer.
- Kuracie mäso – najlepšie sa hodia kuracie prsia, ale použiť môžete aj ďalšie časti kurčaťa, ktoré vám napríklad ostali z prípravy iného pokrmu.
- Syr a vajcia – vajcia uvarené natvrdo a kúsky vášho obľúbeného syra, napríklad balkánskeho syra, fety či mozzarelly sú ďalšou možnosťou, ako kuskus obohatiť.
Šalát s kuskusom je najlepšie konzumovať čerstvý, ale v prípade potreby ho možno vo vzduchotesnej nádobe skladovať v chladničke po dobu dvoch až troch dní.
Okrem kuskusového šalátu si v jarných a letných mesiacoch môžete pochutnať aj na ďalších šalátoch z čerstvej zeleniny. Inšpirujte sa!
Niekoľko rád a trikov na záver
- Klasický kuskus môžete nahradiť celozrnným kuskusom.
- Pokiaľ chcete mať šalát bohatšej chuti, použite na zaliatie kuskusu zeleninový vývar.
- Chuť a farbu kuskusu je možné zintenzívniť aj pomocou kurkumy, šafranu, cesnaku alebo citrónovej kôry. Pred pridaním horúcej vody vmiešajte tieto ingrediencie do suchého kuskusu.
- Citrónová šťava dodá kuskusu sviežosť. Pokiaľ však máte radi sladšie chute, môžete použiť pomarančovú šťavu.
- Ak dávate prednosť ľahko kyslým pokrmom, použite vínny alebo jablčný ocot.