Jednoduché recepty na šaláty z kususu v 4 rôznych variantoch! Zdravé, výživné, chutné a zároveň rýchle!

Hľadáte inšpiráciu na ľahký letný obed, ktorý by ste si mohli vziať so sebou do práce alebo napríklad na kúpalisko?

Vezmite si na pomoc malé guličky, ktoré majú svoj pôvod v severoafrickej kuchyni.

Vyskúšajte spoločne s nami recepty na kuskusový šalát.

Pochutnať si môžete na mnohých variantoch so zeleninou, tuniakom či strukovinami.

Naše recepty

Čo potrebujete na kuskusový šalát?

Kuskusový šalát je skvelou alternatívou k obľúbeným ryžovým alebo cestovinovým šalátom. Kuskus sa podobne ako cestoviny vyrába z krupice z tvrdej pšenice, len s tým rozdielom, že je vo forme malých zrniek.

Príprava je veľmi jednoduchá, stačí ho zaliať vriacou vodou a počkať, kým sa rehydratuje. Je veľmi obľúbený v celom Stredomorí, nájdete ho v Maroku, Alžírsku, Tunisku, Líbyi, Taliansku i Francúzsku.

Vďaka univerzálnosti tejto ingrediencie existuje mnoho rozmanitých receptov na kuskusový šalát. K najčastejším ingredienciám, ktoré sa s kuskusom kombinujú, patria:

  • Zelenina – použiť možno zeleninu surovú, napríklad paradajky, papriky, uhorku, alebo varenú, napríklad cuketu či baklažán.
  • Morské plody – kuskus skvele chutí tiež s krevetkami alebo ďalšími druhmi morských plodov.
  • Strukoviny – fazuľa, cícer či šošovica dodá šalátu z kuskusu bielkoviny a ďalší rozmer.
  • Kuracie mäso – najlepšie sa hodia kuracie prsia, ale použiť môžete aj ďalšie časti kurčaťa, ktoré vám napríklad ostali z prípravy iného pokrmu.
  • Syr a vajcia – vajcia uvarené natvrdo a kúsky vášho obľúbeného syra, napríklad balkánskeho syra, fety či mozzarelly sú ďalšou možnosťou, ako kuskus obohatiť.

Šalát s kuskusom je najlepšie konzumovať čerstvý, ale v prípade potreby ho možno vo vzduchotesnej nádobe skladovať v chladničke po dobu dvoch až troch dní.

Okrem kuskusového šalátu si v jarných a letných mesiacoch môžete pochutnať aj na ďalších šalátoch z čerstvej zeleniny. Inšpirujte sa!

Niekoľko rád a trikov na záver

  • Klasický kuskus môžete nahradiť celozrnným kuskusom.
  • Pokiaľ chcete mať šalát bohatšej chuti, použite na zaliatie kuskusu zeleninový vývar.
  • Chuť a farbu kuskusu je možné zintenzívniť aj pomocou kurkumy, šafranu, cesnaku alebo citrónovej kôry. Pred pridaním horúcej vody vmiešajte tieto ingrediencie do suchého kuskusu.
  • Citrónová šťava dodá kuskusu sviežosť. Pokiaľ však máte radi sladšie chute, môžete použiť pomarančovú šťavu.
  • Ak dávate prednosť ľahko kyslým pokrmom, použite vínny alebo jablčný ocot.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.