Hľadáte originálny múčnik pre oslavu maturity, výročia svadby alebo len tak na spríjemnenie nedeľnej návštevy?
Vyskúšajte naše recepty na mille feuille!
Tento nadčasový dezert francúzskeho pôvodu dostal svoje meno podľa tisíca krehkých vrstvičiek lístkového cesta spojených lahodným krémom.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Naše recepty
Čo je mille-feuille?
Mille feuille, mille-feuille alebo millefeuille je typický francúzsky dezert, ktorý sa ale v rôznych obmenách rozšíril po celom svete. U nás je známy tiež pod označením Napoleonove rezy alebo dezert tisíc lístkov.
Pôvodný recept na mille feuille obsahuje tri vrstvy lístkového cesta, ktoré sa striedajú so žĺtkovým krémom. V priebehu rokov však vzniklo mnoho variantov tohto tradičného dezertu, napríklad s ovocím, šľahačkou, čokoládou či džemom.
Prvý písomný doklad o existencii tohto dezertu pochádza z roku 1651. K tomuto dátumu sa objavil v knihe receptov Cuisinier françois, ktorej autorom bol kuchár François Pierre de La Varenne. Tento pôvodný recept na konci 18. storočia upravil Marie-Antoine Carême.
Niekoľko tipov a trikov na záver
- Pokiaľ chcete ušetriť čas, môžete lístkové cesto nahradiť piškótami či sušienkami.
- Listové cesto pred pečením nezabudnite poprepichávať vidličkou, tým zabránite tomu, aby sa príliš nafúklo.
- Dezert je možné uchovávať v chladničke, s pribúdajúcim časom ale krém navlhne a cesto trochu zmäkne.
- Na krájanie použite ostrý vrúbkovaný nôž, s klasickým nožom je krájanie ťažké.
- Klasicky sa podáva ako sladký múčnik, existujú ale tiež slané varianty, kedy je lístkové cesto preložené krémom z lososa, smotanovým syrom alebo paštétou a na ozdobu sa využíva zelenina.
Z lístkového cesta môžete samozrejme pripraviť tiež slané tyčinky, šatôčky, záviny či rohlíky. Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na lístkové cesto.