Candát obyčajný alebo východný sú najčastejšie druhy sladkovodných rýb z našich českých vôd.
Nebudeme diskutovať nad tým, ako sú zdraví, ale okrem iného musíme podotknúť ich chutnosť.
Ich jemné mäsko sa doslova rozpadá na jazyku.
Candáti majú ešte ďalšie oceniteľné schopnosti, ktoré ocení každý, kto nerád hľadá kosti.
Poďme sa pozrieť, aké recepty z zubáča si môžete urobiť.
Naše recepty
Candát je veľmi jemná ryba, ktorá sa môže pochváliť veľmi malým množstvom kostičiek. Pokiaľ patríte medzi jedincov, ktorých vyčepráva ich starostlivé hľadanie, potom vás zubáč nadchne.
Navyše si nemusíte robiť starosti nejakou pracnou očistou. Najlepšie je, keď ho necháte v koži, jemné mäso by sa inak rozpadalo. Stačí teda oškrabať šupiny, a to najlepšie za čerstva.
Či už si zubáča urobíte v akejkoľvek podobe, krásne sa páruje so šampiňónmi. Hodí sa k nemu teda šampiňónová omáčka, ale chybu neurobíte ani holandskou omáčkou. Najchutnejšia je zemiaková príloha na rôzne spôsoby , ale hodí sa k ľahkému letnému šalátu alebo bielemu pečivu. Vyššie sme si uviedli aj iné chutné prílohy zo zeleniny aj ovocia.
Pri letnom grilovaní krásne vynikne aj so studenými omáčkami. So solením si nemusíte lámať hlavu, ale aby nestratil svoju výnimočnú chuť, nepreháňajte to s korením. Menej je v tomto prípade viac.
A ak sa pýtate, či si možno pochutnať na zubáčovi aj na Vianoce, potom môžeme povedať, že áno. Chybu určite neurobíte, ani keď ho obalíte do nami obľúbeného trojobalu.