Najlepšie recepty na šunkofleky: česká klasika tradične aj moderne


Zapečené fliačky sú v Česku nestarnúcou klasikou.

Zaspomínajte na detstvo a pripravte si domáce šunkofleky podľa tradičného receptu.

Alebo by ste ich radšej trochu ozvláštnili?

Inšpirujte sa a skúste napríklad šunkofleky s hubami alebo so smotanou.

Alebo pozrite na pár malých tipov, ktoré toto obyčajné jedlo úplne pozdvihnú.

Otestovali sme pre vás minirúry, ktoré sa hodia do malej kuchyne alebo na chatu. Pozrite, ako v teste obstáli a čo všetko zvládnu .

Zdravé šunkofleky s kapustou

Kyslá kapusta posilňuje imunitu a dodáva telu celý rad vitamínov. Cestoviny navyše chuťovo osviežia.

Ingrediencie

  • 300 g cestovín
  • 200 g údeného mäsa
  • 150 g kyslej kapusty
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 PL masti
  • 3 vajcia
  • soľ, korenie

Postup

  1. Podľa návodu uvarte cestoviny
  2. Mäso nakrájajte na kocky
  3. V miske zmiešajte kapustu a lyžicu horčice
  4. Pridajte mäso a zliate cestoviny
  5. Všetko premiešajte
  6. Zapekaciu misu vymažte masťou
  7. Smeš s cestovinami preložte do zapekacej misy a zalejte vajcami rozšľahanými so soľou a korením
  8. Pečte 30 minút na 180 °

Cesto na domáce šunkofleky

Už ste niekedy skúšali vyrobiť cestoviny doma? Ak áno, viete, že nech sú tie kupované najlepšie, nemôžu sa domácim vyrovnať. Pokiaľ nie, je najvyšší čas to zmeniť. Nie je to vôbec také zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Ingrediencie

  • 350 g hrubej múky
  • 3 vajcia
  • 1 PL oleja
  • štipka soli

Postup

  1. Do múky vmiešajte soľ a vajcia
  2. Všetko dôkladne hneťte rukami, kým nevznikne hladké cesto
  3. Prikryte ho čistou utierkou a nechajte 15 minút odležať
  4. Potom si cesto rozdeľte na niekoľko dielov a každý vyvaľkajte v tenký plát
  5. Rozkrájajte na štvorčeky, podľa toho, ako chcete mať fliačky veľké
  6. Varte vo vriacej osolenej vode 10 minút
How to Make Pasta - Without a Machine

Pár malých tipov a vychytávok

Ak ste z mäsa odstránili nejaké nevôľové časti, kožu alebo máte iné skrojky, dajte ich do vody, v ktorej sa varí cestoviny. Získajú tým lepšiu chuť.

Najznámejší je recept na šunkofleky s údeným mäsom, ale namiesto neho môžete použiť čokoľvek čo vám leží doma. Zostala vám šunka, alebo kus salámy? Šup s tým do pekáča. Skvele sa hodí aj údené rebrá.

Do jedla môžete pridať aj obľúbenú zeleninu (Postupujte podľa receptu Zapečené šunkofleky s hubami a huby nahraďte zeleninou podľa výberu). Skvele sa hodí hrášok, špenát, alebo špargľa

TIP: Zistite prečo je špargľa označovaná ako superpotravina alebo ako ju pripraviť

Desať minút pred koncom pečenia zasypte šunkofleky nastrúhaným syrom. Vytvorí na nich výbornú krustu a celkovo pokrm pozdvihne.

Šunkofleky v remoske? Žiadny problém. Naopak, ak ju vlastníte, neváhajte ju na zapekanie použiť.

K zapečeným cestovinám sa skvele hodí kyslá uhorka alebo červená repa.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.