Recepty na rôzne druhy cesta na pizzu na akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Milujete taliansku kuchyňu? Neváhajte vyskúšať recepty na cesto na pizzu v pokojnom prostredí vlastnej kuchyne.

Vykúzlite tie najúžasnejšie pochúťky a potešte svojich blízkych aj priatelia.

Neváhajte ochutnať jednotlivé druhy cesta a zistiť, ktoré vám vyhovuje najlepšie, je najchutnejšie a najchrumkavejšie.

Skrátka či spĺňa všetky vaše predpoklady pre tú najlepšiu taliansku pochúťku, čo je možné pripraviť.

Niečo málo z histórie

Predstavovať túto pochúťku obľúbenú po celom svete snáď ani nie je potrebné. Nie je však na škodu mrknúť na pár zaujímavých údajov. Starovekí Egypťania pripravovali koláče, ktoré boli svojim spôsobom určitým variantom pizze. Neskôr sa ich od nich naučili piecť Rimania.

Prvé pizzérie sa začali objavovať už koncom 17. storočia. V tom čase zažívali svoj boom paradajky a tak sa už v 18. storočí začala objavovať pizza, v takej podobe, aká je až doteraz.

Roku 1889 vznikla tá vôbec najznámejšia a najznámejšia pizza a to Margherita, ktorá niesla meno obľúbenej kráľovnej. Na jej počesť žiarila pizza vo farbách Talianska, teda červená, zelená a syr. To znamená paradajka + bazalka + syr.

Postupne sa pizza dostala do celého sveta a napríklad v USA mali svoju prvú oficiálnu pizzu až v roku 1943. Bola to pizza, nesúca názov Chicago-Style. Rok 1948 zaznamenal predaj úplne prvého cesta na pizzu, ktoré bolo pripravené vopred, pričom v roku 1957 sa na trhu objavila prvá mrazená pizza. Netrvalo dlho a toto populárne jedlo sa stalo súčasťou dnes už hojne rozvinutých fast-food stravovacích zariadení.

Zaujímavosti o pizze

V dnešnej dobe je bežné, že sa každý deň oslavuje niečo dôležité či zaujímavé. Preto vás určite neprekvapí, že aj pizza má svoj veľký deň.

Verte alebo nie, ale na 9. február pripadá Medzinárodný deň pizze. Napokon pizza patrí najmä v Taliansku k najobľúbenejším jedlám a podľa rôznych prieskumov je to najpopulárnejší pokrm u 82 % obyvateľov.

V osemdesiatych rokoch 20. storočia dokonca na Floride upiekli obrovskú pizzu, ktorá sa rozdelila skoro na 95 tisíc porcií. Ide tak o úplné prvenstvo v USA. To v Ríme upiekli najväčšiu pizzu na svete roku 2012. Mala 1 261 metrov štvorcových a mohol si na nej pochutnať naozaj ktokoľvek, pretože bola úplne bez lepku.

Dokonca je dobré spomenúť, že existuje aj úplne neoficiálne hlavné mesto pizze a to Sao Paulo v Brazílii. Za svoju prezývku vďačí tomu, že tam funguje viac ako 6 000 pizzérií či reštaurácií a tomu podobných prevádzok, kde sa pizza pravidelne servíruje.

Aké sú najbežnejšie druhy pizze?

  • Margherita
  • Napoletana
  • Tonno
  • Quatro formaggi
  • Frutti di Mare
  • Capricciosa
  • Diavola

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Objavte podobné tipy

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.