4 jednoduché recepty na baklažánovú polievku. Vyskúšajte ich všetky!

S baklažánom sa na našich stoloch v rozmanitej podobe stretávame stále častejšie.

Najčastejšie sa konzumuje grilovaný alebo zapekaný.

Rovnako dobre ale chutí aj v „tekutej“ podobe.

Vyskúšajte naše recepty na polievku z baklažánu.

Podávať ich niekedy môžete nielen teplé, ale tiež studené.

Prečo zaradiť baklažán do svojho jedálnička?

Baklažán patrí spoločne so zemiakmi a paradajkami medzi baklažánové rastliny. Tepelne nespracované plody môžu byť do určitej miery jedovaté, preto sa vždy odporúča ich tepelné spracovanie. 

Recepty na polievku z baklažánu sú nielen chutné, ale aj zdravé. Veľmi obľúbená je konzumácia grilovaného alebo pečeného baklažánu. Okrem toho sa z neho dajú pripraviť rôzne druhy nátierok a rovnako dobre chutí aj v rôznych zeleninových či mäsových zmesiach. V neposlednom rade sa dá tiež nakladať.

Baklažán v sebe ukrýva nemalé množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré majú blahodarný vplyv na náš organizmus. Z vitamínov je to predovšetkým vitamín C, provitamín A a vitamín E, z minerálnych látok draslík, horčík alebo vápnik.

Porovnanie vitamínov a minerálov v neošúpanom a ošúpanom baklažáne:

 Baklažán surový neošúpaný (500 g)Baklažán surový ošúpaný
(500 g)
Vápnik49,3 mg41,2 mg
Železo1,26 mg1,05 mg
Horčík76,7 mg64,1 mg
Fosfor132 mg110 mg
Meď0,44 mg0,37 mg
Mangán1,27 mg1,06 mg
Selén1,64 μg1,37 μg
Niacín3,56 mg2,97 mg
Cholín37,8 mg31,6 mg
Luteín + zeaxantín197 μg165 μg
Vitamín E1,64 mg1,37 mg
Vitamín K19,2 μg16 μg
Vitamín C12,1 mg10,1 mg

Všetky baklažánové polievky znamenite chutia s čerstvo upečenými domácimi bagetami!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.