S baklažánom sa na našich stoloch v rozmanitej podobe stretávame stále častejšie.
Najčastejšie sa konzumuje grilovaný alebo zapekaný.
Rovnako dobre ale chutí aj v „tekutej“ podobe.
Vyskúšajte naše recepty na polievku z baklažánu.
Podávať ich niekedy môžete nielen teplé, ale tiež studené.
Naše recepty
Prečo zaradiť baklažán do svojho jedálnička?
Baklažán patrí spoločne so zemiakmi a paradajkami medzi baklažánové rastliny. Tepelne nespracované plody môžu byť do určitej miery jedovaté, preto sa vždy odporúča ich tepelné spracovanie.
Recepty na polievku z baklažánu sú nielen chutné, ale aj zdravé. Veľmi obľúbená je konzumácia grilovaného alebo pečeného baklažánu. Okrem toho sa z neho dajú pripraviť rôzne druhy nátierok a rovnako dobre chutí aj v rôznych zeleninových či mäsových zmesiach. V neposlednom rade sa dá tiež nakladať.
Baklažán v sebe ukrýva nemalé množstvo vitamínov a minerálnych látok, ktoré majú blahodarný vplyv na náš organizmus. Z vitamínov je to predovšetkým vitamín C, provitamín A a vitamín E, z minerálnych látok draslík, horčík alebo vápnik.
Porovnanie vitamínov a minerálov v neošúpanom a ošúpanom baklažáne:
Baklažán surový neošúpaný (500 g) | Baklažán surový ošúpaný (500 g) | |
Vápnik | 49,3 mg | 41,2 mg |
Železo | 1,26 mg | 1,05 mg |
Horčík | 76,7 mg | 64,1 mg |
Fosfor | 132 mg | 110 mg |
Meď | 0,44 mg | 0,37 mg |
Mangán | 1,27 mg | 1,06 mg |
Selén | 1,64 μg | 1,37 μg |
Niacín | 3,56 mg | 2,97 mg |
Cholín | 37,8 mg | 31,6 mg |
Luteín + zeaxantín | 197 μg | 165 μg |
Vitamín E | 1,64 mg | 1,37 mg |
Vitamín K | 19,2 μg | 16 μg |
Vitamín C | 12,1 mg | 10,1 mg |
Všetky baklažánové polievky znamenite chutia s čerstvo upečenými domácimi bagetami!