Morské ryby by sme do svojho jedálnička mali zaradiť čo možno najčastejšie.
Už vás omrzel tradičný losos či treska?
Vyskúšajte naše recepty na pražmu!
Jej jemné biele mäso si zamilujte.
Pripravovať ju môžete v rúre, na grile aj na panvici.
Ktorý variant sa rozhodnete vyskúšať ako prvý?
Naše recepty
Prečo zaradiť pražmu do svojho jedálnička?
Pražma kráľovská alebo tiež Sparus aurata je morská ryba patriaca do radu ostnoplutiev. Táto ryba, ktorá obýva najmä Stredozemné more a východné pobrežie Atlantického oceánu, je vysoko cenená pre svoju jemnú a lahodnú chuť.
Má pretiahnuté a bočne stlačené telo s pomerne veľkou hlavou a širokými ústami. Jej koža má striebristú farbu so zlatistým alebo zelenkastým nádychom na chrbte. Často má aj tmavé zvislé pruhy pozdĺž bokov.
Recepty na pražmu sú veľmi rôznorodé, pretože ju možno pripravovať mnohými spôsobmi, vrátane grilovania, pečenia, vyprážania na panvici alebo dusenia.
Konzumácia pražmy je spojená s množstvom výhod pre naše zdravie, napokon lekári odporúčajú konzumáciu morských rýb aspoň dvakrát týždenne.
- Je dobrým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín. Obsahuje približne 18-20 % bielkovín, ktoré poskytujú esenciálne aminokyseliny potrebné na správne fungovanie ľudského tela.
- Pražma je pomerne chudá ryba, obsah tuku sa pohybuje od 2 do 5 %. Väčšinu tvoria zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre kardiovaskulárne aj kognitívne zdravie.
- Obsahuje zanedbateľné množstvo sacharidov, pretože ryby všeobecne patria medzi potraviny s nízkym obsahom sacharidov.
- Je kvalitným zdrojom niekoľkých vitamínov skupiny B, predovšetkým vitamínu B3, B6 a B12, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v energetickom metabolizme, zdraví nervového systému a tvorbe červených krviniek.
- Je bohatá na minerálne látky, ako je draslík, fosfor, selén a horčík.
Dávate prednosť rybám z českých riek a rybníkov? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na šťuku.