Recepty na čakankové rizoto 4x inak. Zdravé, výživné, chutné a zároveň rýchle!

Rizoto sa dá pripraviť v mnohých rozmanitých variantoch.

S mäsom, zeleninou, hubami i morskými plodmi.

Hľadáte nejaký ešte nevyskúšaný spôsob?

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na rizoto s čakankou!

Prekvapí vás svojou chuťou aj jednoduchosťou prípravy.

Prečo zaradiť čakanku do svojho jedálnička?

Zatiaľ čo naše babičky si pod pojmom čakanka vybavili rastlinu s modrými kvetmi, ktorej koreň sa využíval na výrobu kávovej náhradky. Pre nás môže byť čakanka aj lahodnou zeleninou.

V tomto ohľade máme na mysli čakanku šalátovú, známu tiež ako červená čakanka, ktorá pochádza zo Stredozemia a s trochou zveličenia povedané sa podobá malej hlávke červenej kapusty alebo hlávkového šalátu.

Najčastejšie sa s ňou pod označením radicchio stretneme v talianskej kuchyni, kde sú veľmi obľúbené práve na recepty na rizoto s čakankou.

Táto zelenina je charakteristická horkastou chuťou, ktorá sa ale čiastočne stratí tepelným spracovaním. Dajte si pozor na to, ako ju skladujete, najlepší spôsob je vo vlhkej papierovej utierke v chladničke. Pokiaľ ju naopak necháte na svetle, jej horkosť sa ešte zvýrazní.

V neposlednom rade červená čakanka obsahuje mnoho cenných živín a ďalších zdraviu prospešných látok.

Čakanka šalátová (100 g)
Vitamín A27 IU
Vitamín B10,016 mg
Vitamín B20,028 mg
Vitamín B30,225 mg
Vitamín B50,269 mg
Vitamín B60,057 mg
Vitamín C8 mg
Vitamín E2,26 mg
Draslík302 mg
Fosfor40 mg
Horčík13 mg
Meď0,341 mg
Vápnik19 mg
Zinok0,62 mg
Železo0,57 mg

Ďalšou obľúbenou nevšednou zeleninou pre prípravu rizota je tekvica. Vyskúšajte naše lahodné recepty na tekvicové rizoto a prežiarte si s jeho krásnou farbou jeseň.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.