Inšpiratívne recepty na šaláty z ryže v 6 rôznych variantoch

Rozmanité druhy šalátov sú obľúbeným letným obedom aj večerou.

Skúste si ho pripraviť s pomocou ingrediencie, ktorú väčšina z nás konzumuje skôr ako prílohu.

Inšpirujte sa našimi receptami na ryžový šalát.

Dá sa pripraviť v mnohých variantoch a jeho príprava je veľmi jednoduchá.

Ktorý vyskúšate ako prvý?

Akú ryžu použiť na ryžový šalát?

Príprava šalátu je obvykle veľmi jednoduchá a fantáziou sa pri nej medze nekladú. Jedinú vec, ktorú pri receptoch na ryžový šalát musíte dodržať, je správny druh ryže. Je totiž dôležité, aby ste zvolili takú, ktorá aj po uvarení zostane pevná a nelepivá.

  • Ryža Ribe – druh parboiled ryže, ktorá pred lúpaním prechádza úpravou v pare. Je ideálnou voľbou, pretože si zachováva svoj tvar a štruktúru.
  • Ryža Carnaroli alebo Arborio – tieto dve odrody sú ideálne na prípravu rizota, ale hodia sa aj do ryžových šalátov. Zrná sú veľké a robustné a zachovávajú si dobrú štruktúru aj po uvarení.
  • Ryža Basmati – je vhodná do šalátu s morskými plodmi
  • Ryža Thaibonnet – má dlhé, kužeľovité zrná, ktoré sú ideálne pre ryžový šalát. Zrná navyše zostávajú dobre oddelené a majú ľahkú štruktúru.
  • Ryža Venus – odroda čiernej ryže pestovaná v Taliansku. Je vhodná najmä do ryžových šalátov s rybami, morskými plodmi a zeleninou.

Preplachovať, alebo nepreplachovať?

Ďalšia veľmi dôležitá zásada znie – ryžu nikdy nepreplachujte pod studenou vodou. Úplne by ste tým odstránili škrob. Namiesto toho ju rozprestrite na tácku alebo do plytkej misy, vidličkou ju našuchorte a potom nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Ak chcete proces urýchliť, môžete nádobu s ryžou umiestniť do drezu naplneného studenou vodou.

Ochutenie a skladovanie

Tento lahodný pokrm sa dá upravovať na tisíc spôsobov. Obľúbené sú nielen vegetariánske varianty s rôznymi druhmi zeleniny, ale aj verzia s morskými plodmi, tuniakom, lososom či kuracím mäsom.

Pokiaľ chcete, môžete šalát dochutiť majonézou. Avšak podľa nášho názoru do čerstvo pripraveného ryžového šalátu majonézu nie je nutné dávať.

Tento pokrm má veľkú výhodu v tom, že ho možno pripraviť vopred a konzumovať za studena. Rovnako ho možno skladovať v chladničke po dobu 2 až 3 dní. Stačí ho vložiť do vzduchotesnej nádoby alebo prikryť potravinovou fóliou, aby zostal čerstvý a zachoval si všetky chute.

Obľúbeným letným pokrmom sú aj rozmanité druhy rizota. Inšpirujte sa našimi receptami na rizoto. Máme pre vás hneď 7 rôznych variant.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.