Ochutnajte tie najlepšie recepty z tofu. Zdravá strava nie je ani trochu nudná!

Pripravte si naše najlepšie recepty s tofu!

Oživte si svoj jedálniček a dajte oddýchnuť trávenie, od ťažkých mäsitých jedál!

Ak ku všetkému radi skúšate nové recepty, potom je tento článok to pravé pre vás!

Vyskúšajte ázijskú klasiku alebo napríklad chrumkavé tofu nugetky z rúry.

Čo je tofu?

Tofu je tradičná ázijská pochúťka, ktorá vznikla v Číne zhruba dve storočia pred naším letopočtom. K nám sa tofu dostalo až v 20. storočí a doslova si podmanilo celú Európu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánske i vegánske, bezlepkové, bohaté na proteíny , naopak chudobné na sacharidy aj tuky, takže vlastne takmer ideálna potravina . A z čoho je teda tofu vyrobené?

Základ tofu tvorí mlieko vytvorené zo sójových bôbov , ktoré sa zmiešajú so zrážadlom a výsledkom je v podstate rastlinný syr. Pokiaľ sa dodrží správny postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickú strukovinovú pachuť av prírodnej podobe je pripravené na dochutenie a ďalšiu úpravu.

Prírodné tofu môžete jesť aj surové, avšak jeho hubovitá štruktúra je ideálna na marinovanie a korenie . Vďaka tomu má takmer univerzálne použitie v kuchyni ako náhrada mäsa – skvele vstrebáva všetky chute korenia, ktoré mu dodáte. Navyše sa s ním dobre pracuje.

Druhy

V našich obchodoch je už tofu bežne k dostaniu, pretože tvorí súčasť zdravého jedálnička, ktorý je v posledných rokoch veľmi populárny. Existujú dva základné druhy tofu – tvrdé a hodvábne .

Hodvábne tofu má konzistenciu krémového syra a najmä vo vegánskej kuchyni má porovnateľné využitie – používa sa do sladkých dezertov, ale vytvoriť z neho môžete aj guličky na vyprážanie.

Klasické „tvrdé“ tofu môžete kúpiť buď v prírodnom variante, alebo rôzne marinované, napr. bylinkové, chilli, lahôdkové… Najobľúbenejšie a pravdepodobne najchutnejšie je potom údené tofu , ktoré je chuťovo porovnateľné napr. s údeným syrom.

Na čo si dať pri konzumácii tofu naopak pozor:

  • tofu a všetky sójové výrobky obsahujú veľké množstvo oxalátu- nevhodné pre ľudí trpiacich obličkovými kameňmi obsahujúci oxalát
  • niektoré štúdie naznačujú, že zvýšená konzumácia sóje môže súvisieť s vyššou mierou rakoviny prsníka, súvislosť ane nebola úplne preukázaná
  • fytoestrogén v sójových produktoch môže mať mierne feminizačný účinok (vývoj prsníka u mužov), alebo mať vplyv na plodnosť
  • sójové produkty pochádzajúce z USA sú často geneticky modifikované (GMO) – riešením je kupovať tofu v biokvalite
  • sójové produkty môžu byť spracované hexánom (rozpúšťadlo) – riešením je kupovať tofu v biokvalite

Sója nemusí byť ich vo forme tofu – vyskúšajte aj ďalšie skvelé recepty zo sóje .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.