Recepty z tarhony, ktoré ozvláštnia váš jedálniček v 5 variáciách

Že vám táto cestovina nič nehovorí? Potom vyskúšajte naše recepty z tarhony, ktoré vám ju priblížia.

Ide o tradičnú pochutinu používanú v maďarskej kuchyni.

Drobné guličky z vajec a pšeničnej múky sú využívané ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo.

Ako túto cestovinu upraviť, aby ste s ňou prekvapili rodinu aj známych?

Pozrite sa na nasledujúce recepty a zistite, aké široké má využitie.

Ingrediencie:

  • 300 g tarhony
  • 16 väčších paradajok
  • 400 g lúpaných paradajok z konzervy
  • 70 g paradajkového pretlaku
  • 165 g čiernych fazule
  • 200 g ricotty
  • 750 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžica balsamicovej redukcie
  • štipka sušeného tymiánu, rozmarínu a petržlenu
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Na stredne rozpálenom olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájaných 8 paradajok spoločne s cibuľou a cesnakom. Pridajte korenie.
  • Potom dajte zmes na 15 minút zapiecť do rúry.
  • Po vybratí prelejte červeným vínom, pridajte konzervované paradajky, pretlak, mletú papriku, balsamicovú redukciu a bylinky.
  • Do zmesi pridajte tarhoň, fazuľu a podlejte vývarom. Znížte teplotu v rúre na 160 °C a dajte znova piecť.
  • Pečte po dobu 1 hodiny a potom znova premiešajte.
  • Pridajte zvyšok paradajok (môžu zostať celá) a pokiaľ bude zmes vysušená, pridajte vývar alebo vodu.
  • Zapekajte ďalšie 2 hodiny alebo kým tarhoňa aj paradajky nezmäknú.
  • Potom vyberte pokrm z rúry, nechajte ho ľahko vychladnúť a podávajte na tanieri s riccotou.

TIP: Inšpirujte sa aj ďalšími receptami s fazuľami, napríklad našimi najlepšími receptami na zapekané fazule .

Ako je vidieť, maďarská cestovina má mnoho využití. Malinké nočky sa robia z hrubej múky a vajec, okrem Maďarska ich nájdete aj na Slovensku.

Obľúbenou úpravou je vyprážanie na masti, miešanie s kyslou smotanou či vajíčkom alebo mliečna kaša. Recepty z tarhony tak môžete pripraviť aj na sladko.

Univerzálna pochutina sa hodí ako hlavné jedlo aj ako príloha alebo ako závarka do polievok a tiež do šalátov.

Pokiaľ ste s ňou doteraz nemali čo dočinenia, je na čase ju vyskúšať. Dobrú chuť!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.