Hľadáte zdravú variantu obľúbených guličiek z mletého mäsa?
Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na zeleninové guličky.
Využiť môžete nielen tradičné zemiaky, cuketu a mrkvu, ale aj špenát či baklažán.
Pripraviť si dajú vyprážané aj pečené v rúre.
Ochutnajte ich všetky!
Naše recepty
Aká zelenina sa na guličky hodí najviac?
Mäsové guličky sú obľúbeným pokrmom, ktorý sa často používa ako variant fašírok. Dajú sa pripravovať z rôznych druhov mletého mäsa alebo ich kombinácií.
Ak chcete vyskúšať zdravší variant alebo pokiaľ dávate prednosť rastlinnej strave, vyskúšajte vegetariánsku verziu mäsových guličiek – stačí mäso nahradiť rozmanitými druhmi zeleniny.
Môžete využiť takmer akúkoľvek sezónnu zeleninu, najčastejšie nájdete recepty na zeleninové guličky obsahujúce zemiaky, cuketu, baklažán či špenát, ale použiť môžete aj brokolicu, karfiol, tekvicu alebo červenú repu.
Tomu, aby zelenina dobre držala pri sebe obvykle napomôže zmiešanie s nejakým spojivom, obvykle syrom, vajcom či strukovinami.
Vytvarované zeleninové guličky potom môžete buď klasicky osmažiť na panvici s olejom, alebo využiť zdravší spôsob – upiecť ich v rúre. Servírovať ich následne môžete ako predjedlo alebo hlavný chod.
Ako príloha sa ku guličkám zo zeleniny podáva ryža, zemiaky alebo pečivo.
Ak predsa len chcete vyskúšať klasiku, inšpirujte sa našimi receptami na mäsové guličky. Pripraviť ich môžete z mäsa hovädzieho, kuracieho aj morčacieho.