Rovnako ako mrkva aj repa je skvelá na sladké pečenie. Dodáva cestu vlhkosť a sviežosť. Tento koláč je diétny a pritom chuťovo skvelý.
Ingrediencie
Na koláč:
- 200 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ lyžičky škorice
- 150 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- štipka soli
- ½ lyžičky vanikového extraktu
- 300 ml slnečnicového oleja
- 225 g surovej červenej repy
Na krém:
- 50 g masla
- 100 g práškového cukru
- pomarančová kôra z jedného pomaranča
- 125 g krémového syra typu philadelphie
Postup
- V miske zmiešajte múku, jedlú sódu, kypriaci prášok, škoricu, cukor a štipku soli
- Rozšľahajte vajcia s vanilkovým extraktom a olejom
- Nalejte na múčnú zmes a premiešajte do hladkého cesta
- Surovú repu nastrúhajte na hrubom strúhadle a vmiešajte do cesta
- Nalejte do vymastenej tortovej formy, na plech alebo do hranatej formy na pečenie
- Pečte 40 minút na 180 °
- Na krém vyšľahajte dohladka maslo s práškovým cukrom a pomarančovou kôrou
- Pridajte krémový syr a znova vymiešajte
- Krém natrite na vychladnutý korpus a ozdobte pomarančovou kôrou