Úplne perfektný pokrm z bravčových obličiek restovaných so zeleninou, sherry a tamari, podávané s ryžou alebo karfiolovou ryžou a čerstvými hráškovými klíčkami vás nadchne. Pripravte ho aj svojim hosťom!
Ingrediencie
Na prípravu obličiek:
- 500 g bravčových obličiek
- soľ
- jablčný ocot
Na restovanú zmes:
- 1 lyžica masti
- 5 cm kus zázvoru, nasekaný
- 1 lyžica tamari
- 2 lyžice sherry
- 500 g paradajok, nakrájaných na mesiačiky
- 1 cibuľa, nakrájaná na 2 cm kúsky (voliteľne)
- 1 paprika, nakrájaná na 2 cm kúsky
- 1,5 lyžicky koreňového škrobu arrowroot alebo kukuričného škrobu
- 1 lyžička sezamového oleja
- malá hrsť hráškových výhonkov
Postup
- Orežte prebytočné spojivové tkanivo z lalokov obličiek.
- Ľadvinky dobre osoľte a vložte do sklenenej nádoby alebo misky, kam sa dobre zmestia.
- Pridajte jablčný ocot na zakrytie a nechajte 7-24 hodín namáčať (čím tesnejšie sa zmestia do misky, tým menej octu budete potrebovať na ich zakrytie).
- Po 7-24 hodinách obličky vyberte a osušte.
- Držte obličku na každej strane lalokom hore a pozdĺžne rozrežte.
- Potom rozrežte napoly, opäť pozdĺžne stredom akéhokoľvek spojivového tkaniva.
- Dajte obličky jednou z dvoch plochých strán smerom dole a odrežte prúžok spojivového tkaniva z každej štvrtiny vášho laloka.
- Nakrájajte dlhé štvrtky obličiek (teraz bez spojivového tkaniva) na 2 cm kúsky a dajte bokom.
- Do panvice na stredne vysokom plameni pridajte masť.
- Keď sa rozpustí a blyští, pridajte 2/3 zázvoru.
- Nechajte variť 30 sekúnd, kým nezavonia.
- Zvýšte teplotu na maximum a pridajte obličky.
- Jemne panvicou zatraste, aby sa obličky rovnomerne rozprestreli, a potom ich 2-3 minúty nechajte, aby ľahko zhnedli.
- Premiešajte a varte ďalšie 1-2 minúty.
- Znížte teplotu na stredne vysokú a pridajte tamari, sherry, paradajky, cibuľu, papriku a zvyšný zázvor.
- Zakryte panvicu a nechajte zeleninu variť asi 5 minút.
- Medzitým zmiešajte škrob s 1/4 šálky vody a dajte bokom.
- Odstráňte pokrievku z panvice a pridajte zmes škrobu a vody, miešajte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Ihneď podávajte s dusenou ryžou, karfiolovou ryžou alebo šalátom.
- Ozdobte sezamovým olejom a hráškovými výhonkami.
Chcete vyskúšať aj ďalšie čínske pokrmy? Potom vyskúšajte aj niektorý z našich receptov na Kung Pao , po ktorých sa vám budú zbiehať sliny. Posvietime si nielen na kuracie, ale aj na bravčový a vegetariánsky variant.