Tento múčnik z banánov a pekanových orieškov s bohatou polevou z kyslej smotany a čokolády si zamiluje celá vaša rodina i priatelia. Pripravte si ho deň vopred, pretože na druhý deň chutí ešte lepšie!
Čo budete potrebovať
Na vrstvu karamelu a banánov:
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálky extra jemného granulovaného cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 šálka roztlačených banánov
- 3/4 šálky pekanových orechov, jemne nasekaných
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/4 šálky kyslej smotany
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- štipka soli
Na polevu:
- 340 g čokopiecik
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 1/3 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Hlboký plech s rozmermi 23 x 33 cm vymažte tukom a ľahko vysypte múkou.
- Prebytočnú múku vyklepte a dajte bokom.
- Vo veľkej nádobe ušľahajte maslo elektrickým šľahačom do zmäknutia.
- Pridajte vanilku a cukor a pokračujte v šľahaní, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Vmiešajte banány a pekanové orechy.
- V malej miske zmiešajte sódu a kyslú smotanu a miešajte, kým sa sóda úplne nerozpustí.
- Do inej misy preosejte múku a soľ.
- Pomocou elektrického mixéra pri nízkej rýchlosti zašľahajte 1/2 múčnej zmesi do banánovej zmesi.
- Pridajte všetku zmes kyslej smotany a potom pridajte zvyšnú zmes múky.
- Šľahajte len do zmiešania.
- Nepremiešajte.
- Cesto zoškrabnite na pripravený plech a uhlaďte vršok.
- Pečte v predhriatej rúre asi 25 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu buchty nevyjde čisté.
- Buchta by mala byť krásne vlhká.
- Nechajte úplne vychladnúť na plechu.
- Pripravte si polevu.
- Čokopecičky rozpustite v parnom kúpeli.
- Miešajte, kým nebude čokoláda úplne hladká, a potom zoškrabnite do misy.
- Pridajte kyslú smotanu a vanilku.
- Šľahajte pri nízkej rýchlosti elektrickým šľahačom, pokiaľ nebude poleva hladká a lesklá.
- Polevu rozotrite dlhou úzkou stierkou na vychladnuté rezy.
- Nechajte v chlade, kým poleva nestuhne, potom nakrájajte na štvorce a podávajte.
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie elektrických šľahačov. Kto vyhral v našom porovnaní?