Letné osvieženie si vďaka mrazeným ríbezľam môžete dopriať aj uprostred zimy! Je len na vás, kedy si pochutnáte na vitamínovej bombe, ktorá navyše dodáva energiu a čistí organizmus.
Budete potrebovať:
Na základ koláča:
- 4 žĺtky
- 30 dkg hladkej múky
- 20 dkg masla
- 1 lyžička sódy
- 3 lyžice krupicového cukru
Na náplň:
- 4 bielky
- štipka soli
- 25 dkg mletého cukru
- 2 vanilkové cukry
- 2 vanilkové pudingy
- 50 ml slnečnicového oleja
- pol kila umytých a osušených ríbezlí
Postup prípravy:
- Žĺtky trite s cukrom, až zmení farbu na svetlo žltú.
- Pomaly a postupne primiešajte zmäknuté maslo a múku so sódou.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Nachystajte si nádobu na koláč, vymažte ju maslom a vysypte múkou alebo strúhankou.
- Do nádoby na pečenie dajte polovicu cesta.
- Teraz si nachystajte náplň: bielky šľahajte so štipkou soli v tuhý sneh. Počas šľahania pomaly prisypávajte mletý cukor a vanilkové cukry.
- Postupne do bielka vmiešajte puding.
- Opatrne do vzniknutej zmesi vmiešajte aj olej.
- Takto vzniknutú zmes rozotrite rovnomerne na cesto.
- Na zmes rozložte ríbezle.
- Hore nastrúhajte zvyšok cesta alebo ozdobte snehom.
- Pečte trištvrte hodiny.
- Po upečení a vychladnutí môžete koláč posypať mletým cukrom.