Rizoto s baklažánom z hlineného hrnca

Rizoto s baklažánom z hlineného hrnca

Ak prahnete po niečom bezmäsom, najlepšie s kúskom dobrej zeleniny, potom je tento pokrm s ryžou a baklažánom práve pre vás.

Ingrediencie

  • 160g jazmínovej ryže
  • 1 polievková lyžica paradajkovej omáčky
  • 1 polievková lyžica ľahkej sójovej omáčky
  • ½ lyžičky cukru kryštál
  • ½ lyžičky sezamového oleja
  • 150ml vody
  • 1 veľký baklažán, nakrájaný na 4 cm kocky
  • 3 sušené huby shiitake (môžu byť aj české, sušené huby)
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nakrájaný na kocky
  • kúsok zázvoru (veľkosť palca), jemne nakrájaný na kocky
  • 1 hrsť čerstvého koriandra
  • rastlinný olej

Postup

  • V noci pred plánovaným podávaním jedla vložte huby shiitake do misky so studenou vodou, aby sa rehydratovali.
  • Nasledujúci deň huby sceďte, nakrájajte na jemné plátky.
  • Ryžu dobre premyte 3 až 4 krát, aby ste sa zbavili čo najväčšieho množstva škrobu – ryža bude vo výsledku nadýchaná ako lepkavá. Preplachujte cez sito.
  • Zmiešajte paradajkovú omáčku so sójovou, cukrom a sezamovým olejom v miske a odložte bokom.
  • Ryžu a vodu vložte do hlineného hrnca a prikryte vekom.
  • Vodu priveďte do varu na strednom ohni, stiahnite ju na minimum a duste 15 minút bez toho, aby ste otvorili veko hrnca.
  • Zatiaľ čo sa ryža varí, vložte baklažán do panvice, pridajte 1 lyžicou rastlinného oleja a smažte na horúcej panvici, kým nie je zmes ľahko opečená zo všetkých strán.
  • Následne do panvice pridajte cesnak, zázvor a smažte ďalšie dve minúty, kým zmes nezačne voňať.
  • Zvýšte teplotu a pridajte nakrájané huby, smažte ešte niekoľko minút.
  • Potom pridajte zmes omáčok a priveďte do varu. Varte 5 minút.
  • Potom, čo je ryža v hlinenom hrnci uvarená, otvorte veko a na ryžu nasypete varenú zmes baklažánu a húb.
  • Aby sa chute prepojili, nechajte ryžu so zeleninou v hlinenom hrnci 3 až 4 minúty odstáť. Potom je pokrm pripravený na konzumáciu.
bezmäsa ryža s baklažánom
zdroj: greatbritishcchefs.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.