Ak prahnete po niečom bezmäsom, najlepšie s kúskom dobrej zeleniny, potom je tento pokrm s ryžou a baklažánom práve pre vás.
Ingrediencie
- 160g jazmínovej ryže
- 1 polievková lyžica paradajkovej omáčky
- 1 polievková lyžica ľahkej sójovej omáčky
- ½ lyžičky cukru kryštál
- ½ lyžičky sezamového oleja
- 150ml vody
- 1 veľký baklažán, nakrájaný na 4 cm kocky
- 3 sušené huby shiitake (môžu byť aj české, sušené huby)
- 1 strúčik cesnaku, jemne nakrájaný na kocky
- kúsok zázvoru (veľkosť palca), jemne nakrájaný na kocky
- 1 hrsť čerstvého koriandra
- rastlinný olej
Postup
- V noci pred plánovaným podávaním jedla vložte huby shiitake do misky so studenou vodou, aby sa rehydratovali.
- Nasledujúci deň huby sceďte, nakrájajte na jemné plátky.
- Ryžu dobre premyte 3 až 4 krát, aby ste sa zbavili čo najväčšieho množstva škrobu – ryža bude vo výsledku nadýchaná ako lepkavá. Preplachujte cez sito.
- Zmiešajte paradajkovú omáčku so sójovou, cukrom a sezamovým olejom v miske a odložte bokom.
- Ryžu a vodu vložte do hlineného hrnca a prikryte vekom.
- Vodu priveďte do varu na strednom ohni, stiahnite ju na minimum a duste 15 minút bez toho, aby ste otvorili veko hrnca.
- Zatiaľ čo sa ryža varí, vložte baklažán do panvice, pridajte 1 lyžicou rastlinného oleja a smažte na horúcej panvici, kým nie je zmes ľahko opečená zo všetkých strán.
- Následne do panvice pridajte cesnak, zázvor a smažte ďalšie dve minúty, kým zmes nezačne voňať.
- Zvýšte teplotu a pridajte nakrájané huby, smažte ešte niekoľko minút.
- Potom pridajte zmes omáčok a priveďte do varu. Varte 5 minút.
- Potom, čo je ryža v hlinenom hrnci uvarená, otvorte veko a na ryžu nasypete varenú zmes baklažánu a húb.
- Aby sa chute prepojili, nechajte ryžu so zeleninou v hlinenom hrnci 3 až 4 minúty odstáť. Potom je pokrm pripravený na konzumáciu.