Krémové talianske rizoto s hubami je typickým tradičným receptom južnej kuchyne. Skvelá klasika, ktorú nájdete v mnohých talianskych regiónoch.
Čo budeme potrebovať
- 450 g húb (mix)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 šalotka
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 g ryže Carnaroli alebo Arborio
- 50 g masla
- 100 ml suchého bieleho vína
- 120 g strúhaného syra Parmigiano
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- štipka mletého čierneho korenia
- štipka soli
- zväzok nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Ak používate čerstvé huby, najprv ich očistite.
- Po očistení ich možno nakrájať na plátky alebo kúsky podľa vašej chuti.
- Na panvici orestujte cesnak s olejom. Po pár minútach pridáme nakrájané huby.
- Huby varte asi 5 minút na strednú teplotu, kým nezmäknú a uvoľnená voda sa neodparí.
- Keď sa varí, pridajte soľ, korenie a petržlen. Premiešame a dáme bokom.
- Teraz nadrobno nakrájame šalotku a orestujeme ju v hrnci s maslom a kvapkou oleja.
- Pridajte ryžu a jemne premiešajte, aby sa pár minút rovnomerne opekala.
- Pridajte biele víno a nechajte ho odpariť pri vysokej teplote.
- Potom prilejte toľko horúceho vývaru, aby bola celá ryža zakrytá a za stáleho miešania pokračujte vo varení na strednú teplotu.
- V polovici varenia ryže tzn. asi 8 minút, pridajte uvarené huby.
- Premiešame a ďalej varíme.
- Keď je hubové rizoto hotové, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kúsok masla a nastrúhaný syr Parmigiano.
Ak ste milovníkom húb, nemali by vám ujsť ďalšie perfektné recepty na rizoto s hubami !