Rizoto z Talianska s krevetami

Rizoto z Talianska s krevetami

Toto krevetové rizoto je plné parmezánu, cesnaku a masla, o ktorých vieme, že všetko robia lepšie.

Čo budeme potrebovať

Na krevety

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 16 až 20 veľkých kreviet (ošúpaných)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 50 g masla
  • 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
  • 150 ml bieleho vína
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate

Na rizoto

  • 1 l kuracieho vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice mletej šalotky
  • 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 300 g ryže Arborio
  • 120 g strúhaného parmezánu
  • Soľ

Postup

  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Osušte krevety papierovými utierkami. Ochuťte krevety soľou a korením.
  • Krevety opečte do ružova, celkom asi 4 minúty.
  • Znížte teplotu na stredne nízku. Do panvice pridajte 2 lyžice masla. Keď sa maslo rozpustí, pridajte nasekaný cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
  • Zvýšte teplotu na stredne vysokú. Pridajte biele víno a citrónovú šťavu, a pokračujte vo varení, kým sa omáčka nezredukuje asi o tretinu, asi 3 minúty.
  • Pridajte zvyšné 2 lyžice masla a petržlenovú vňať. Akonáhle sa maslo rozpustí, zložte panvicu z platne.
  • Zahrejte kuracie vývar v malom hrnci, kým nebude horúci, asi 5 minút.
  • Medzitým rozohrejte olej a 2 lyžice masla v strednom hrnci na stredne nízkej teplote.
  • Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte šalotku a cesnak. Restujte, kým šalotka nespriehľadní a cesnak sa nerozvonia, asi 2 minúty.
  • Pridajte ryžu a premiešajte, aby sa obalila. Zvýšte teplotu na strednú a restujte, kým ryža nie je ľahko opečená, asi 4 minúty.
  • Pridajte naberačku horúceho vývaru a za stáleho miešania miešajte, kým sa vývar nevsiakne do ryže. Opakujte a pridávajte po naberačkách vývar, pokiaľ nie je ryža krémová a al dente.
  • Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú 1 lyžicu masla a parmezán.
  • Keď sa maslo a syr rozpustí, prikryte a dajte bokom.
  • Rizoto rozdeľte do misiek a pridajte krevety a omáčku.
Krémové rizoto doplnené chrumkavými krevetami.
Zdroj: platingsandpairings.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.