Toto krevetové rizoto je plné parmezánu, cesnaku a masla, o ktorých vieme, že všetko robia lepšie.
Čo budeme potrebovať
Na krevety
- 2 lyžice olivového oleja
- 16 až 20 veľkých kreviet (ošúpaných)
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 50 g masla
- 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- 150 ml bieleho vína
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
Na rizoto
- 1 l kuracieho vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice mletej šalotky
- 3 stredné strúčiky cesnaku (nasekané)
- 300 g ryže Arborio
- 120 g strúhaného parmezánu
- Soľ
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Osušte krevety papierovými utierkami. Ochuťte krevety soľou a korením.
- Krevety opečte do ružova, celkom asi 4 minúty.
- Znížte teplotu na stredne nízku. Do panvice pridajte 2 lyžice masla. Keď sa maslo rozpustí, pridajte nasekaný cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú. Pridajte biele víno a citrónovú šťavu, a pokračujte vo varení, kým sa omáčka nezredukuje asi o tretinu, asi 3 minúty.
- Pridajte zvyšné 2 lyžice masla a petržlenovú vňať. Akonáhle sa maslo rozpustí, zložte panvicu z platne.
- Zahrejte kuracie vývar v malom hrnci, kým nebude horúci, asi 5 minút.
- Medzitým rozohrejte olej a 2 lyžice masla v strednom hrnci na stredne nízkej teplote.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte šalotku a cesnak. Restujte, kým šalotka nespriehľadní a cesnak sa nerozvonia, asi 2 minúty.
- Pridajte ryžu a premiešajte, aby sa obalila. Zvýšte teplotu na strednú a restujte, kým ryža nie je ľahko opečená, asi 4 minúty.
- Pridajte naberačku horúceho vývaru a za stáleho miešania miešajte, kým sa vývar nevsiakne do ryže. Opakujte a pridávajte po naberačkách vývar, pokiaľ nie je ryža krémová a al dente.
- Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú 1 lyžicu masla a parmezán.
- Keď sa maslo a syr rozpustí, prikryte a dajte bokom.
- Rizoto rozdeľte do misiek a pridajte krevety a omáčku.