Moderné poňatie receptu na hovädzie pečienku premení nudné jedlo, na sviatočné.
Čo budeme potrebovať
- 450 g hovädzieho mäsa
- 120 g cibule (nakrájané nadrobno)
- 240 g húb (nakrájaných najemno)
- 2 lyžice cesnaku (nakrájaného na kocky)
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 60 ml hoisin omáčky
- 2 lyžičky mletého čerstvého zázvoru
Na korenistú omáčku
- 3 zelené cibule (nakrájané na plátky)
- 2 lyžice hladkej múky
- 120 ml hovädzieho vývaru
- 120 ml červeného vína
- 2 lyžičky mletého korenia
Na cibuľku
- 1 cibuľa na krájané na kolieska
- 100 g kukuričného škrobu
- soľ
- korenie
- 200 ml repkový olej
- 2 lyžice sezamového oleja
Postup
- Urobte plytké zárezy po celej pečeni.
- Vložte plátky cesnaku do zárezov.
- Všetko potrieme hrubozrnnou soľou, korením, hoisin omáčky a mletým zázvorom.
- Položte tučnou stranou hore do plytkého pekáča a pridajte cibuľu, huby,
- Pečiete nezakrytú na 220 stupňov na 10 minút.
- Znížte teplotu na 140 stupňov a pečte 2 hodiny 20 minút až 2 hodiny 45 minút. Vyberte z rúry.
- Prikryjeme fóliou a necháme aspoň 15 minút odstáť.
- Na korenistú omáčku dáme do hrnca na stredne vysokú teplotu dajte vypečenú šťavu z roastbeefu a zelenú cibuľku.
- Vmiešajte 2 lyžice múky. Varte za stáleho miešania 1 minútu.
- Postupne vmiešajte hovädzí vývar a červené víno a 2 lyžičky mletého miešaného korenia.
- Šľahajte, kým sa omáčka nevyvarí a nezhustne, asi 4 minúty.
- Nakrájaná cibuľa
- Vhoďte jednotlivé kolieska cibule do kukuričného škrobu, ktorý bol ochutený trochou soli a korenia a obaľte.
- Smažte na panvici po dávkach v horúcom repkovom oleji a sezamovom oleji, otočte, kým nebudú chrumkavé a zlaté, 2 až 3 minúty.
- Pomocou dierovanej lyžice vyberte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby olej odkvapkal.