Pečený králik na cesnaku môže mať mnoho podôb a plnený ako kuracia rolka sa stane vašim veľkým favoritom. Má veľmi jemnú štruktúru, vynikajúcu chuť a nasýti nielen vás, ale aj celú vašu rodinu či priateľov.
Ingrediencie:
- 500 g pikantné bravčové párky
- 425 g mletého kuracieho mäsa
- 140 g čerstvej strúhanky z bieleho pečiva
- 100 g strúhaného parmezánu
- 1 stredne veľká žltá cibuľa
- 8 – 10 strúčikov cesnaku
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 vajce
- 2 vykostenia králiky (každý s hmotnosťou cca 1 800 g – 2 000 g) + ich kosti
- 375 ml suchého bieleho vína
- 125 ml extra panenského olivového oleja
- 500 ml tekutého vývaru Massel
Postup:
- Cibuľu očistíme a jemne nasekáme na kocky, cesnak olúpeme a odkrojíme okraje.
- Rozmarín opláchneme a nakrájame na čo najdrobnejšie kúsky.
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a pripravíme si pekáče so zvýšeným okrajom.
- Párky olúpeme a dáme do misky. Pridáme mleté kuracie mäso, strúhanku, parmezán a cibuľu.
- Do misy k mäsu prelisujeme 4 strúčiky cesnaku, prihodíme 2 lyžice rozmarínu a rozklepneme vajcia. Kto chce, môže všetko dať do nádoby robota a rozmixovať, pretože plnka musí byť jemná.
- Osolíme, okoreníme a vypracujeme plnku, ktorú rozdelíme na dve časti.
- Na pracovnú plochu rozložíme oba vykostené králiky a na každého dáme polovicu plnky. Vytvarujeme do podoby klobásy a zavinieme ako roládu.
- Takto to urobíme aj s druhým králikom a pomocou potravinárskej nite zaviažeme alebo použijeme kuchynské ihly.
- Obe pripravené rolády vložíme do pekáča a obložíme kosťami. Prihodíme zvyšný cesnak a rozmarín.
- Prilejeme víno s olejom, osolíme, okoreníme a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 90 minút s tým, že po chvíľkach podlievame a pridávame víno, aby nebol pekáč bez tekutiny.
- Rolády vyberieme, vložíme do čistého pekáča alebo panvice, zakryjeme alobalom a na 30 minút odložíme na teplé miesto.
- Vyberieme kosti, cesnak roztlačíme a pekáčik položíme na platňu na strednú teplotu.
- Prilejeme vývar, zamiešame a odlepíme všetky kúsky, ktoré nám v pekáčiku zostali. Varíme 3 minúty a potom šťavu zlejeme do misky.
- Králičie rolády nakrájame na plátky a naservírujeme na tanier. Pokvapkáme šťavou a podávame napríklad s varenými zemiakmi.