Roláda s lučinou a jahodami

Roláda s lučinou a jahodami

Pripravte si tento skvelý recept, ktorý môžete podávať vo všedné dni, ale skvele bude chutiť aj pri slávnostnejších príležitostiach.

Ingrediencie

  • 1 šálka múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 5 vajec
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • ⅓ šálky cmaru
  • 2 čajové lyžičky vanilky
  • 1 šálka + 2 polievkové lyžice práškového cukru
  • 250 g lučiny
  • 6 polievkových lyžíc masla (zmäkčeného)
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 2 šálky jahôd (nakrájaných na plátky)

Postup

  • Rozohrejte rúru na 160 °C.
  • Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a odložte nabok.
  • V malej miske rozšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ. Rovnako odložte bokom.
  • Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do peny (potrvá to asi 5 minút).
  • Do snehu z bielkov pridajte kryštálový cukor a šľahajte ďalšie 2 minúty, kým sneh poriadne nestuhne. Odložte bokom.
  • V ďalšej miske rozšľahajte vaječné žĺtky, pridajte do nich cukor a šľahajte ďalej, kým sa všetko neprepojí.
  • Pridajte zmes s múkou, cmarom a 1 lyžičku vanilky. Šľahajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
  • Pridajte sneh z bielkov a jemne premiešajte pomocou lyžice.
  • Takto pripravené cesto rozprestrite na pripravený plech a pečte 15–20 minút, kým cesto nestuhne. Po upečení nechajte chladnúť asi 1 minútu.
  • Po tejto dobe poprášte čistú utierku, z oboch strán, práškovým cukrom a dajte ju na cesto. Zrolujte a nechajte úplne vychladnúť. Potrvá to asi 1 hodinu.
  • Medzitým v miske rozšľahajte lučinu a maslo tak, aby vznikla ľahká zmes. Šľahajte asi 4 minúty.
  • Pridajte ½ šálky práškového cukru, rum a zvyšnú lyžičku vanilky. Vyšľahajte do hladka.
  • Vychladené cesto rozbaľte, vyberte utierku a rovnomerne ho potrite pripravenou zmesou s lučinou.
  • Po celej ploche rozložte jahodové plátky a znova zrolujte.
  • Zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky na 8 hodín.
  • Po tejto dobe odstráňte fóliu a poprášte zvyšným práškovým cukrom.
  • Teraz môžete syrovú roládu s lučinou nakrájať a podávať.

Ovocná roláda, plnená lučinou a plátkami jahôd, sypaná práškovým cukrom.
zdroj: kraftcanada.ca

Náplne syrových rolád môžu byť rôzne. Vyskúšať môžete napríklad aj recept na neobvyklé pesto .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.