Pripravte si tento skvelý recept, ktorý môžete podávať vo všedné dni, ale skvele bude chutiť aj pri slávnostnejších príležitostiach.
Ingrediencie
- 1 šálka múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- 5 vajec
- ½ šálky kryštálového cukru
- ¼ šálky hnedého cukru
- ⅓ šálky cmaru
- 2 čajové lyžičky vanilky
- 1 šálka + 2 polievkové lyžice práškového cukru
- 250 g lučiny
- 6 polievkových lyžíc masla (zmäkčeného)
- 2 polievkové lyžice rumu
- 2 šálky jahôd (nakrájaných na plátky)
Postup
- Rozohrejte rúru na 160 °C.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a odložte nabok.
- V malej miske rozšľahajte múku, prášok do pečiva a soľ. Rovnako odložte bokom.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky vyšľahajte do peny (potrvá to asi 5 minút).
- Do snehu z bielkov pridajte kryštálový cukor a šľahajte ďalšie 2 minúty, kým sneh poriadne nestuhne. Odložte bokom.
- V ďalšej miske rozšľahajte vaječné žĺtky, pridajte do nich cukor a šľahajte ďalej, kým sa všetko neprepojí.
- Pridajte zmes s múkou, cmarom a 1 lyžičku vanilky. Šľahajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
- Pridajte sneh z bielkov a jemne premiešajte pomocou lyžice.
- Takto pripravené cesto rozprestrite na pripravený plech a pečte 15–20 minút, kým cesto nestuhne. Po upečení nechajte chladnúť asi 1 minútu.
- Po tejto dobe poprášte čistú utierku, z oboch strán, práškovým cukrom a dajte ju na cesto. Zrolujte a nechajte úplne vychladnúť. Potrvá to asi 1 hodinu.
- Medzitým v miske rozšľahajte lučinu a maslo tak, aby vznikla ľahká zmes. Šľahajte asi 4 minúty.
- Pridajte ½ šálky práškového cukru, rum a zvyšnú lyžičku vanilky. Vyšľahajte do hladka.
- Vychladené cesto rozbaľte, vyberte utierku a rovnomerne ho potrite pripravenou zmesou s lučinou.
- Po celej ploche rozložte jahodové plátky a znova zrolujte.
- Zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky na 8 hodín.
- Po tejto dobe odstráňte fóliu a poprášte zvyšným práškovým cukrom.
- Teraz môžete syrovú roládu s lučinou nakrájať a podávať.
Náplne syrových rolád môžu byť rôzne. Vyskúšať môžete napríklad aj recept na neobvyklé pesto .