Táto luxusná morčacia roláda plnená zmesou ryže, špenátu, mrkvy a fety zaujme všetkých stravníkov! A s naším receptom ju hravo zvládnete.
INGREDIENCIA
- ¼ šálky nevarenej ryže arborio
- 1 a ½ lyžičky soli, alebo podľa chuti
- 1 stredný strúčik cesnaku, olúpaný a jemne rozdrvený
- 1 lyžička olivového oleja
- 280 g čerstvého baby špenátu
- 1 stredná mrkva, jemne nakrájaná
- 2 lyžičky sušeného oregána
- ¾ lyžičky mletého koriandra
- ½ šálky rozdrobeného syra feta
- 3 lyžice čerstvého kôpru, nakrájaného
- 1 polievková lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 veľké vajcia, rozšľahané
- ¼ lyžičky čierneho korenia, čerstvé mletého
- 3 bobkové listy
- 2 lyžice masla
- 1 kg vykosteného morčacieho prsia bez kože, rozkrojeného ako otvorená kniha a splošteného na hrúbku cca 0,5 kg
POSTUP
- Varte ryžu vo veľkom hrnci v osolenej vriacej vode do mäkka, asi 15 minút.
- Medzitým na doske nasekajte cesnak s 1/4 lyžičky soli a rozdrvte na pastu.
- Dajte bokom.
- Vo veľkom širokom hrnci s pokrievkou rozohrejte na strednom plameni olej.
- Pridajte špenát, mrkva, 1/4 lyžičky soli a 1 lyžičku vody.
- Varte prikryté za občasného miešania, kým zelenina nezmäkne, 3–5 minút.
- Zložte z platne, ihneď vmiešajte cesnakovú zmes, 1 lyžičku oregana a koriander, potom preložte na veľký tanier a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Medzitým sceďte ryžu, rozložte ju na veľký tanier a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, asi 5 minút.
- Špenátovú zmes rukami vytlačte po malých hŕstkach, potom preložte na doštičku a nasekajte nahrubo.
- V miske zmiešajte špenát, vychladnutú ryžu, fetu, 2 lyžice kôpru, citrónovú kôru, vajcia, 1/4 lyžičky soli a štedrú štipku korenia.
- Položte plát morčacieho prsia naplocho a ochuťte 1/2 lyžičkou soli a štedrou štipkou korenia.
- Navrch rozprestrite špenátovú náplň a ponechajte cca centimetrový okraj.
- Začnite rolovať na dlhej strane a zrolujte do rolády.
- Predhrejte rúru na 200 °C a rošt dajte doprostred.
- Medzitým v malej panvici alebo hrnci zmiešajte maslo, bobkové listy, zvyšnú lyžicu kôpru, 1 lyžičku oregana a štedrú štipku korenia.
- Zahrievajte na stredne nízkej teplote, kým sa maslo nerozpustí.
- Odstráňte z tepla.
- Vložte roládu do zapekacej misy.
- Potrite zmesou masla, potom dochuťte 1/4 lyžičky soli a štedrou štipkou korenia.
- Bobkové listy zastrčte pod povrázok.
- Pečte, kým teplomer vložený do najhrubšej časti nezaznamená 73ºC, 40–45 minút.
- Vyberte roládu z rúry.
- Preložte na doštičku a nechajte aspoň 15 minút odpočinúť.
- Potom ju nakrájajte na tenké plátky naprieč 16 kúskami.
- Užite si to!